Advokaten ber UNE vurdere saken til «Chuks» på nytt

Engasjementet får å få 27 år gamle Chuksonyedika «Chuks» Agbakwue til å bli i Norge er stor. Advokaten håper nå UNE vil se på saken på nytt.

Chuks

Chuksonyedika «Chuks» Agbakwue ble mandag hentet av politiet. Nigerianeren som har vært i Norge i flere år risikerer å bli sendt tilbake til hjemlandet for å ha oversittet utreisefristen.

Foto: Christer Johnsgård

Tor Reidar Klausen

Tor Reidar Klausen mener UNE bør vurdere saken på nytt.

Foto: Privat bilde

– Det er mange som jobber steinhardt for å samle inn fakta slik at «Chuks» kan bli værende i Norge. Jeg har sendt en omgjørelsesbegjæring til UNE for å få dem til å se på saken en gang til. I tillegg har jeg bedt dem om utsatt iverksetting, slik at «Chuks» får bli i landet mens de vurderer saken, hvis de i det hele tatt bestemmer seg for å se på den igjen, sier advokat Tor Reidar Klausen til NRK.

Mandag ble 27 år gamle Chuksonyedika «Chuks» Agbakwue hentet av politiet i sin bolig i Tromsø og fraktet til politiets utlendingsinternat på Trandum i påvente av utsendelse til Nigeria. Utkastelsen har skapt stort engasjement i Troms, særlig i fotballmiljøet.

Drept av Boko Haram

Ifølge flere av de mange vennene «Chuks» har i Norge flyktet 27-åringen til landet etter at den ytterliggående islamistiske terrorgruppen Boko Haram tok livet av store deler av familien hans i 2010.

– Han har ingen å komme tilbake til, sier nigerianerens gode venn, Martin Harbitz, til NRK.

Han har forståelse for at norsk asylpolitikk skal være streng.

– Men den bør samtidig være rettferdig. Alt «Chuks» ønsker er å være i Norge for å ta vare på sønnen sin. Han er en kjemperessurs, og har integrert seg godt. Blant annet har «Chuks» blitt kjempeflink til å lage mølje og han elsker dugnad og snømåking, forteller Harbitz.

Advokat Klausen forteller at han har sendt flere nye vedlegg med omgjørelsesbegjæringen til UNE.

– Det er for det meste opplysninger vedrørende sønnen hans. Mer kan jeg ikke si på grunn av taushetsplikten.

Hva kan du si om den eventuelle trusselen det er for «Chuks» å bli sendt tilbake?

– UNE gjør sikkerhetsvurderinger kontinuerlig. Det er klart at det kan være usikkert å returneres til deler av Nigeria, men det er som sagt noe UNE ser på hele tiden. Jeg var ikke advokaten hans da asylsaken gikk, og har derfor ikke god nok kjennskap til bakgrunnen for hvorfor han kom til landet.

– Vil bare ta vare på sønnen

 Chuksonyedika Agbakwue og Emmanuel

Chuksonyedika «Chuks» Agbakwue og sønnen Emmanuel (2).

Foto: Privat

I 2012 fikk «Chuks» endelig avslag om opphold i Norge, og skal dermed sendes ut for å ha oversittet utreisefristen. Han risikere å bli sendt ut av landet i løpet av noen dager.

– Det er ingen automatikk i at UNE kommer til å vurdere saken på nytt, men det er alltids håp så lenge du ber om at saken skal vurderes igjen. Vi jobber som sagt på spreng for å samle sammen fakta, og jeg mener de bør vurdere det hele på nytt, sier Tor Reidar Klausen.

– Alt han har gjort galt er å ha blitt igjen i Norge for å ta vare på sin daværende gravide kjæreste og så tatt vare på deres sønn, så jeg håer UNE vil ta hensyn til barnets beste.