NRK Meny
Normal

Advokat: – Det er en stor belastning for henne å vente på å bli avhørt

Advokaten til jenta som skal ha blitt voldtatt mens hun var på ferie i Troms, mener politiet har jobbet for sakte.

Anne Kroken

Bistandsadvokat Anne Kroken reagerer på at fornærmet i voldtektssak ikke har blitt avhørt.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

To gutter på 16 og 17 år er siktet for voldtekt av en mindreårig jente som var på ferie i Nord-Norge. De erkjenner ikke straffskyld.

Bistandsadvokat Anne Kroken kritiserer politiet for at den fornærmede jenta (14) fortsatt ikke er avhørt.

– Det har gått ganske lang tid siden natt til fredag, og hun har gått i mange dager uten at hun har fått forklart seg. Det er en belastning for henne å snakke om det, og det er en stor belastning å gå og vente, sier Kroken.

Lensmann Morten Hole

Politistasjonssjef Morten Hole i Midtre Hålogaland politidistrikt.

Det vil foretas et dommeravhør av jenta i regi av tingretten i løpet av en uke, sier politistasjonssjef Morten Hole i Midtre Hålogaland politidistrikt.

– Vi har sikret bevis i forhold til åstedsundersøkelse og digitale spor. Vitneavhøret gjøres på hennes hjemsted, og de har ikke tid før til neste uke, sier Hole til NRK.

Politiet vil også foreta avhør av to vitner som kan ha opplysninger om saken.

Innen to uker

Et dommeravhør skal ifølge §239 foretas innen 2 uker etter at anmeldelse av den straffbare handlingen er gitt til politiet, med mindre særlige grunner tilsier at det foretas senere.

Lene Sivertsen, leder SMISO

Leder for Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep (SMISO) i Tromsø, Lene Sivertsen.

Foto: Torbjørn Krane / NRK

Leder for Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep (SMISO) i Tromsø, Lene Sivertsen, sier det er viktig for overgrepsutsatte å få fortalt det man har opplevd.

– Jeg kjenner ikke saken, men på generelt grunnlag er det svært ønskelig for offeret å få gjennomført avhøret så raskt som mulig. Å få fortalt opplevelsene sine mens man har det friskt i minne er viktig, sier Sivertsen til NRK.

Innrømmer seksuell omgang

Begge de voldtektssiktede guttene innrømmer å ha hatt seksuell omgang med den 14 år gamle jenta som anmeldte dem.

Guttene er siktet for voldtekt, men ikke for seksuell omgang med barn under 16 år. Begge er avhørt og løslatt, og ingen av dem erkjenner straffskyld.

– Det er et stort avvik i påstandene om hva som skal ha skjedd. Fornærmede sier én ting, mens de siktede sier noe annet. De siktede stiller seg helt uforstående til anklagene, forteller politistasjonssjef Hole.

Frykter bevisforspillelse

Bistandsadvokaten forteller til NRK at den fornærmede jenta er i ungdomsskolealder, og at hun ble kontaktet av de siktede personene via sosiale medier i helgen.

– Det er i utgangspunktet en fare for at man kan påvirke det som skal komme fram i senere avhør. Det er uvanlig at det ikke har blitt iverksatt tiltak for å forhindre dette, og når det gjelder så unge mennesker så er det helt klart uheldig, sier Kroken.

Hun peker på at slik kontakt er problematisk fordi jenta enda ikke har blitt tatt inn til dommeravhør. Tirsdag fikk de siktede besøksforbud overfor jenta.

Hole presiserer at det kun er én av guttene som har gjort en henvendelse til fornærmede i ettertid.

– Politiet har ikke fått indikasjoner på at jenta er utsatt for press eller påvirkning fra siktede i saken, sier han.