Normal

Advarer mot uekte nisser som lukter godt

Skal du være julenisse i år, med jukseskjegg og uten svettelukt, bør du tenke gjennom bruk av godlukt. Mange barn tåler ikke parfyme.

Julenissen i Rovaniemi

Julenissen i Rovaniemi i Finland har ekte skjegg, og bruker verken barberskum eller parfyme.

Foto: ©VisitRovaniemi

Det er Astma- og allergiforbundet som nå ber selveste julenissen om å barbere seg parfymefritt. De har også engasjert seg i arbeidet for parfymefrie sykehus.

God lukt er ment for glede, men for mange kan parfyme i alle former være en plage for folk med astma og allergi.

Oppfordrer pasientene

Universitetssykehuset i Harstad er et av sykehusene som jobber for å bli et parfymefritt sykehus, forteller sekretær på rehabiliteringsavdelinga, Solfrid Eidenes.

– I innkallingsbrevene til pasientene har vi skrevet en ekstra linje om at de ikke må bruke parfyme på sykehuset. Fordi folk kan reagere på det, eller rett og slett bli sykere av parfyme, sier hun til NRK.

Solveig Eidenes

Sekretær ved rehabiliteringen ved UNN-Harstad, Solveig Eidenes, er selv allergiker.

Foto: Nils Mehren / NRK

Som en av mange som har astma og allergi, vet hun selv hvordan parfymeallergi utarter.

– Jeg kan få vondt i hodet, også kan det snøre seg i halsen og brystet, slik at det rett og slett blir tungt å puste, sier hun.

Astma- og allergiforbundet hilser alle tiltak for å skåne allergikere velkommen. Når det nå går mot høytid, deler de også ut en egen brosjyre de kaller; «frisk jul til alle».

Uparfymert barberskum

Anne Kari Isaksen

Anne Kari Isaksen, (t.v.) og Margareth Rydheim oppfordrer uekte nisser å bruke uparfymert barberskum.

Foto: Privat

Regionsekretær i forbundet, Anne Kari Isaksen, synes det er positivt at sykehusene blir parfymefrie. Hun har sitt kontor i Alta, ikke så langt unna Nordpolen og Rovaniemi. Og kampen mot unødvendig parfyme kjempes også nå opp mot jul.

– Vi har en aksjon rettet mot uekte julenisser. Det gjør vi i samarbeid med de ekte nissene i Rovaniemi og Nordpolen der vi informerer «hobbynissene» om at parfyme gjør ungene syke. Derfor oppfordres de å bruke parfymefritt barberskum og andre parfymefrie produkter.

Men nissene skal jo ikke barbere seg?

– Jo da, de såkalte uekte nissene gjør det, de bruker jo løsskjegg, det gjør ikke de ekte nissene, sier Anne Kari Isaksen.