NRK Meny
Normal

Advarer mot farlig dop på gata - flere skal ha omkommet

Det er farlige dager på gata etter at et kilo heroin i plateform kom til Nord-Norge, sier tidligere redaktør i gatemagasinet Virkelig.

Storgata i Tromsø i begynnelsen av august 2009.

Søppeldopet er så farlig at det er viktig at brukere får informasjon om det så raskt som mulig, sier Eirik Junge Eliassen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Eirik Junge Eliassen så seg lørdag kveld nødt til å gå ut med en advarsel til byens fri fugler:

«Selv om demonene herjer, ta først en minimumsdose og vent. Vent lengre enn vanlig for virkning. Hold ut. Og: Som vi har sagt de siste dagene; injiser aldri alene».

- Det er noen urolige tider, mange dødsfall og dårlig dop. Det henger sammen og det henger ikke sammen, skriver Eliassen på sin offentlige profil på Facebook.

Virkelig-organisasjonen har fra «gammelgutta» på gata, som de anser som svært troverdige kilder, fått høre at det er kommet heroin i plateform til Tromsø. Det vil si at den allerede er utblandet, og ingen vet noe om styrken.

– Er denne sterk er den svært farlig, sier han.

Eirik Junge Eliassen

Tidligere redaktør i gatemagasinet Virkelig, og ansatt i Kirkens Bymisjon og SMISO, Eirik Junge Eliassen.

Foto: Tora Lind Berg

Uvanlig mange dødsfall

Nordlys, som først omtalte saken, skriver at det er svært mye dårlig dop på gata nå, såkalt søppeldop. Og det gjelder både amfetamin og heroin.

– Er tilgangen dårlig, blandes det ut, med alt fra legemidler til rottegift, som vi også har hørt om. Det som er uvanlig er alle dødsfallene – så mange på så kort tid, sier Eliassen til Nordlys.

Etterforskningsleder i Troms politidistrikt, Yngve Myrvoll, har ikke vært tilgjengelig for kommentar. Men han sier til iTromsø at han ikke har noe informasjon å gå ut med i denne saken.

Sprer seg i nord

Eirik Junge Eliassen, som kjenner til narkotikamiljøet i Tromsø godt, skriver at det er sannsynlig at disse platene snart også er på plass i Harstad og Bodø.

Mandag er det forventet å ha mer informasjon om dødsfallene og dopet, men Eliassen legger trykk på at det er svært viktig at denne informasjonen kommer ut til brukerne så raskt som mulig.