Hopp til innhold

Advarer mot å rope ulv

- Værvarslinga bommer for ofte med sine varsler om ekstremvær.

«Rita» Herjer med Hammerfest
Foto: Kjell Emil Hansen

Stormen «Rita» slo ikke til i Øst-Finnmark onsdag, i motsetning til hva som ble varslet på forhånd.

- Ulv, Ulv!

Og Vardø-ordfører Rolf Einar Mortensen er redd folk slutter å ta slike advarsler alvorlig dersom meteorologene ikke blir mer treffsikre.

- Når man sender ut ekstremvarsel som ikke slår til kan det være med på å skake opp befolkningen. Og ikke minst dette med at hvis man roper ulv lenge nok, så blir det ikke tatt alvorlig når det virkelig skjer.

Bedre føre var

Ekstremvarselet for Øst-Finnmark ble trukket tilbake i 22.30-tida onsdag kveld, og meteorologidirektør Jens Sunde vil ta lærdom av hendelsen.

- Det er vanlig at vi i forbindelse med ekstremvarsel tar en faglig gjennomgang i etterkant, og ser hvorvidt det var grunnlag for ekstremvarsel.

Men Sunde legger også vekt på hensikten med varslene: De skal gjøre det mulig å sikre både folk, bygninger og utstyr mot skader på grunn av uvær. Da er det bedre å sende ut ett varsel for mye enn ett for lite.

- Veldig ofte når man har slike kraftige værfenomener velger meteorologen å være på den sikre siden og sende et slikt varsel.

- De gamle vet best

Mortensen på sin side tror meteorologene kan gjøre en mye bedre jobb med å tolke værdataene. Lokale veteraner med lang fartstid på havet er ofte dyktige værvarslere, påpeker han.

- De ser litt på vær og vind og hvor stormen kommer fra, og så tar de været med en gang. Og det har aldri slått feil, det de eldre sier.