NRK Meny
Normal

Abazar gjør Harstad historisk

Abazar A. Bagi Hamid er den første fribymusikeren i verden, og han skal bo i Harstad i to år.

Fribymusiker

Ordfører i Harstad, Marianne Bremnes, var strålende fornøyd over å kunne presentere Abazar A. Bagi Hamid som byens første fribymusiker.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Dette er veldig stort for oss. Vi har et rikt musikkmiljø i byen og det er viktig for oss å huse den første forfulgte musikeren, uttaler Harstad-ordfører Marianne Bremnes til NRK.

Harstad har som den første byen i verden fått status som friby for musikere. Mandag kunne de presentere den første musikeren som nå skal bo i byen i to år.

Abazar A. Bagi Hamid er 43 år. Han er en singer/songwriter fra Sudan, som spiller musikk inspirert av roots, reggae og afro-latinsk musikk.

– Dette er et nytt kapittel i livet til min familie og meg. Målet mitt er å bruke denne muligheten til fredsbygging og la krigsofrene fra Sudan få en stemme, sier Hamid til NRK.

 Abazar A. Bagi Hamid

Fribymusiker Abazar A. Bagi Hamid (bakerst), med familien bestående av Maawia (11), Maryam (7, rosa jakke), Mohamed (8, i midten), mor Nazik, og Yousif (2) i vogna. De skal nå bo i Harstad i to år.

Foto: Martin Mortensen / Harstad

Blir sensurert

I Hamids hjemland Sudan blir musikken hans sensurert. Ifølge Hamid selv er det ingen ytringsfrihet i landet.

– Det er ikke akseptert å være imot det ekstremistiske styret i landet, sier han.

Ordfører Marianne Bremnes forteller at de setter ytringsfriheten høyt i Harstad. Siden det allerede fines fribyalternativer for forfattere, ønsket Harstad derfor å bli den første fribyen for musikere.

– Det som skiller Abazar fra mange andre flyktninger er at han er forfulgt på grunn av mangel på mulighet til å bruke ytringsfriheten. Han er forfulgt på grunn av musikken sin, og kan ikke uttrykke seg via den musikken han lager. Det skiller han fra andre flyktninger, sier Marianne Bremnes.

Hør Hamid spille i videoen:

Verdens første fribymusiker til Harstad.

Skal lære seg å joike

Abazar A. Bagi Hamid og hans familie har allerede funnet seg til rette i byen.

– Folk er veldig hyggelige, og lyser opp den mørke tiden, sier han.

Han har allerede latt seg imponere av nordnorsk musikk.

– Joik er en spennende musikkform. I løpet av mine år her skal jeg bli den første svarte joikeren.

Les også: Nytt håp for Harstad som friby