Hopp til innhold

«Vi har ingen å miste!»

Dersom du skal ut i naturen kan jeg ikke skjønne hvordan det er mulig å ikke få med seg at det er stor skredfare for tiden, mener NRK Troms-redaktør Pål Hansen.

Sorbmegaisa

Fem utenlandske skiturister omkom da de ble tatt av et skred ved Sorbmegaisa i Kåfjord for to år siden.

Foto: Privat

Pål Hansen

Det har i flere dager vært skredfare i deler av Troms. Nå meldes det om økt skredfare, og på en skala fra 1 til 5 meldes det om skredfare 4 i store deler av Troms.

Alle må være aktsomme

Dette betyr at vi alle må være aktsomme. Det betyr at vi alle har et ansvar for ikke å utsette letemannskaper for fare når de skal inn i skredområder for å lete etter de som tok for stor sjanser.

Det betyr at vi alle har et ansvar for familie og venner som sitter hjemme.

Jeg er ingen storforbruker av de høye fjelltoppene, og jeg bruker stort sett lysløyper og oppkjørte løyper på fjellet. Jeg har i tillegg høydeskrekk og liker meg ikke i bratt terreng. Men mange og stadig flere bruker naturen på en annen måte en meg.

Toppturer, kjøring i bratt terreng og ekspedisjoner ut i svært utfordrende terreng, er nå helt vanlig. Det er topp! Det er bra for folkehelsa.

På nettstedet varsom.no kan man følge utvikling i hele landet. For store deler av Troms er varslet på 4 som betyr stor skredfare. Dersom du ferdes i områder som kan være skredfarlig, så legg dette nettsted inn på mobiltelefonen eller nettbrettet ditt. Dette er en tjeneste som ble lansert i fjor og som er svært nyttig for folk som ferdes ut i det fri.

På radio, på nett, i aviser og på TV har det vært mye omtale av skredfaren.

Bruk løypene

Dersom du skal ut i naturen, kan jeg ikke skjønne hvordan det er mulig å ikke få med seg at det er stor skredfare. Fagfolk er tydelig på at det er mulig å ferdes ut i terrenget uten å utsette seg selv for fare, dersom man er forsiktig.

Jeg skal ikke oppfordre folk til å bare bruke lysløypene de neste dagene, men er du ikke tur vant og skal ut de neste dagene – så er lysløypene et sikkert valgt.

De siste årene har vi hatt flere tragiske ulykker med scooterkjører som har mistet livet i snøskred. De alle fleste som ikke kom tilbake etter scooterturen kjørte ulovlig. Få skuterløyper er lagt i rasfarlig terreng. Derfor er lovlydighet en ganske så sikker måte å ta vare på seg selv på.

Det er lov å melde til politiet

Her har vi alle et ansvar! Ser vi folk som kjører ulovlig er det faktisk lov å både gjøre dem oppmerksom på at det de gjør er ulovlig. Det er faktisk også lov å melde de til politiet.

Ser vi ulovligheter i trafikken er vi ikke sene med å omtale uten å underslå sannheten – som høy fart, promille, uforsvarlig kjøring o.l. Det er ikke sjeldent at politiet får tips fra publikum om slike forhold i trafikken. Hva med å melde fra når ulovligheta skjer på skuter?

Kanskje må kommunepolitikere, som i Troms innvilger om lag 90 prosent av alle dispensasjoner, stoppe opp å tenke seg om. Er vi, gjennom alle dispensasjonene fra lov, med å uthule lovverket? Er vi med å skape et inntrykk av at vi egentlig bare kan gjøre som vi vil? Er dagens skuterpolitikk egentlig et frislepp som er med og skaper en kultur som bruker skuteren til å utfordre naturen, til å kjøre så langt opp i fjellsiden som mulig.

Jeg er ikke sikker på at det er slik, men debatten må vi ta.

Vi skal ikke bli så redde at vi alle holder oss inne eller legger alle turer på flatmark. Men etter å ha lest varslene på varsom.no er det grunn til å være ekstra forsiktig og å passe på hverandre.

Vi har ingen å miste og det er ingen grunn til at familie og venner skal være livredd for deg når du er på tur.

Les skredvarslene og velg sikre løsninger!