NRK Meny
Normal

– Uproft av politiet å la dem ligge og råtne

Politiet har brukt 14 dager på å frigi branntomten der døde dyr ligger og råtner i Austertana. – Det er betenkelig at media må kobles inn før noe skjer, sier bondens sønn.

Kadaver råtten

Politiet brukte 14 dager på å frigi branntomta der 47 dyr brant inne. Derfor har kadaver blitt liggende å råtne i sola. For bonden og familien har det vært en svært tung tid.

Foto: Kim-Arne Juliussen

– Det skulle jo egentlig være automatikk i slike ting, men systemet fungerer tydeligvis ikke helt som det skal.

Det sier sønnen til bonden som eier fjøset som brant ned fredag 16. mai, Kim Juliussen.

Fjøsbrann i Austertana

Dette bildet ble tatt under selve brannen 16. mai.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Det var 16. mai at det startet å brenne i fjøset i Austertana. Både politi, ambulanse og brannvesen rykket ut. Men da brannvesenet kom til stedet var fjøset allerede overtent. 47 dyr brant inne, og har siden blitt liggende.

For Juliussen har det vært en stor belastning å vente på å få ryddet tomten for de døde dyrene som har begynt å råtne og lukte.

– Det har vært helt ubeskrivelig. Det har holdt på å slite meg sønder og sammen. Jeg syns rett og slett det er uprofesjonelt av politiet, sier Juliussen, som aller helst skulle ønske tomten ble ryddet på dagen.

– Beklagelig at det har tatt så lang tid

Politiet sier at grunnen til at det har tatt så lang tid å få frigitt branntomten er at de har ventet på teknisk bistand.

– Vi gjorde en prioritering mellom to hensyn; å ha et uberørt åsted og hensynet til det som faktisk ligger på åstedet. Vi har fortsatt sperret av der vi nå vet at arnestedet var, og der ligger det heller ikke dyr, sier lensmann i Tana Ole Bjarne Grotnes.

Grotnes sier det aldri ville vært aktuelt å fjerne sperringen før den taktiske etterforskningen var ferdig. Det ble den først i midten av uka etter brannhelga.

Han innrømmer likevel at det har tatt for lang tid, og forklarer ventetiden med kommunikasjonssvikt internt i politiet.

– Det er snakk om litt kommunikasjonssvikt. Jeg er ikke overbevist om at de som skulle komme har forstått karakteren av åstedet, sier Grotnes.

Se TV-reportasjen fra branntomta:

Nærmere 50 kyr som omkom i en fjøsbrann i Tana, råtner i solsteiken. I over to uker har kadavrene ligget urørt i branntomta.
Årsaka er at politiet ikke har fått undersøkt stedet.
I dag er det 14 siden brannen tok fra dem alt. 
kubilde
I ruinene i Austertana ligger nesten 50 kadavre og råtner, og nå har det begynt å lukte.
synk to uker
Det er faren hans som eier gården. Han makter han ikke å bo hjemme så lenge branntomta står urørt. For fortsatt har ikke politiet gjort nødvendige undersøkelser, og derfor kan ingen ikke ta seg inn og rydde området:
synk lisbeth johansen
Brannen blir etterforsket av Tana lensmannskontor, som i dag sier at de venter på brannteknikere for å få undersøkt stedet. De kunne i dag ikke stille til intervju, men sier de er usikre på når de får gått gjennom ruinene. Enda kan det altså ta dager før de kan starte på nytt:

– Forstår at det har vært tungt

Han sier de vil begynne den tekniske etterforskningen på tomten så snart de får anledning, og forstår at det har vært tungt for bonden og familien.

– Belastningen har nok blitt enda større i og med at de har måttet vente en uke lengre enn nødvendig, og det er åpenbart noe vi beklager, avslutter Grotnes.

Kim Juliussen er ikke sikker på om han kjøper politiets forklaring, men syns uansett de har fått er kritikkverdig.

– Jeg syns ikke forklaringen virker troverdig, og det er veldig synd hvis det har vært en slik misforståelse. Da har jo politiet dårlige rutiner, sier Juliussen.