NRK Meny
Normal

– Min datter sliter ennå etter kidnappingen

15 år gammel jente ble bortført av russen i 2012, og hun sliter fortsatt med opplevelsen. Statsadvokat sier at kidnapping ikke er en russespøk, men en forbrytelse.

Russ

Russedressen gir ikke russen amnesti fra straffeloven

Foto: NRK

– Min datter sliter fortsatt med det som skjedde. Hun ønsker bare å legge hele hendelsen bak seg.

Det forteller Åse-Kari Kvalsvik i Stavanger. I 2012 ble hennes 15 år gamle datter kidnappet av tre russ.

Jenta, som ikke vil snakke om det som skjedde, ble hentet på ungdomsskolen der hun var elev. I bilen til de tre russeguttene var også hennes 14 år gamle venninne.

Bundet, tilgriset og forlatt

De to jentene ble bundet med gaffatape og kjørt til Våganes, et sted mellom Sola og Stavanger.

Der ble de løftet ut av bilen og lagt i en våt gresskråning. De tre kidnapperne begynte deretter å kaste egg på jentene. Etter hvert gikk de over til å knuse eggene over dem der de lå bundet på bakken. Der etter ble jentene forlatt, fortsatt bundet på hender og føtter.

Politiet i Salangen i Troms etterforsker nå en bortføring som skjedde i forrige uke på Sjøvegan. 12 avgangselever er mistenkt for å ha bundet og bortført to medelever.


Se videoreportasje fra Sjøvegan:

Sjøvegan-russ mistenkt for bortføring

LES:

Dømt til fengsel

Saka i Rogaland i 2012 ble anmeldt til politiet. I Stavanger tingrett ble de tre gjerningsmennene dømt til 45 dager betinget fengsel.

  • Statsadvokaten vil at russens kidnappinger av elever skal påtales.

Se video:

Russen slipper ikke unna straffeforfølgelse nmår de kidnapper medelever

Saka ble anket til lagmannsretten. Gulating lagmannsrett opprettholdt dommen i tingretten.

I dommen i Gulating lagmannsrett heter det blant annet:

«Ved reaksjonsfastsettelsen står de allmennpreventive hensyn sentralt. Det har gjennom mange år utviklet seg en ukultur blant deler av russen i distriktet. Denne ukulturen har utviklet seg ensidig og kjennetegnes ved at deler av russen, ved å opptre uniformert og i grupper og ved å påberope seg etablert tradisjon, har tiltatt seg en praksis som er krenkende og nedverdigende overfor yngre skoleelever.»

Redd for å bli tatt på nytt

– Hos min nå 17 år gamle datter sitter hendelsen i april 2012 ennå hardt i minnet. I russetida året etter ba hun læreren sin om å få lov til å gå hjem før skoledagen var slutt. Hun var redd for å bli tatt på nytt. Også i år ble hun engstelig da hun opplevde russens aktiviteter., sier Åse-Kari Kvalsvik til NRK.

Åse Kari Kvalvik

Min datter sliter ennå etter kidnappingen, sier Åse Kari Kvalvik

Foto: Privat– Har hun fått tilbud om profesjonell hjelp etter hendelsen for to år sida?

– Nei, det har hun ikke, men i ettertid tenker jeg at hun kanskje kunne ha hatt nytte av det.

– I din datters tilfelle endte saka i to rettsinstanser, først i tingretten og deretter i lagmannsretten. Hvilken betydning har det hatt for henne at overgriperne ble dømt for ugjerningene sine?

– For henne var det viktig at noen tok overgrepene på alvor og at overgriperne måtte stå til rette for sine handlinger, sier Kvalsvik.

LES:

Fikk samfunnsstraff

I 2009 ble 18 år gamle Silje Brandsgård fra Alvdal kidnappet, bundet fast og forlatt i skogen alene av tre andre russ. Saka ble anmeldt og havnet i retten.

To av guttene slapp unna med 35 timers samfunnsstraff mens den tredje ble dømt til betinget fengsel i 21 dager.

For det 18 år gamle offeret var frihetsberøvelsen en fæl opplevelse.

Se video:

i 2009 ble Silje Brandsgård bortført av tre medruss

Anbefaler politianmeldelse

Trond Indregard er spesialist i klinisk psykologi.

Han mener at det er viktig at slike saker ender i en rettssal.

– Det er med på å gjøre det tydelig overfor offeret at det er ikke ens egne følelser og reaksjoner det er noe feil med. Offeret får på denne måten bekreftet at de reaksjoner og følelser man sjøl har hatt er helt greie og naturlige, sier han.

Trond Indregard

– Å ta saken til domstolene kan være svært viktig for offeret, mener psykolog Trond Indregard

Foto: Jan Riise Pedersen / NRK

– Det er ingen fasit på hvordan ofrene reagerer på å bli utsatt for overgrep som en kidnapping av russ, sier Trond Indregard.

Det er ikke uvanlig at offeret sitter igjen med ubehag og redsel. Noen opplever mareritt i lange tider etter selve hendelsen. Dette er følelser som kan utvikle seg til angst.

– Du mener det er viktig at slike saker ender i en domstol. Hvorfor?

– Det handler om å plassere ansvaret der det hører hjemme. Ansvaret ligger ikke hos offeret. Ansvaret ligger hos overgriperne, sier psykologen.

Det blir lett et gruppepress

Lise Østgård og Ida Mari Michalsen er russ ved Kongsbakken videregående skole i Tromsø i år. De har nettopp hengt russedressene sine i skapet og er i gang med eksamen.

– Vi tenker nok på konsekvenser av handlingene våre i russetida, er de enige om.

Lise Østgård (tv) og Ida Mari Michelsen

Lise Østgård (tv) og Ida Mari Michelsen tror det er lett å bli revet med når presset fra andre russ blir for sterkt

Foto: Marita Andersen / NRK

– Likevel er det noe som heter gruppepress. Hvis mange i gruppa er innstilt på noe som kanskje ligger på kanten av det forsvarlige er det lett å bli med, sier Lise Østgård.

– Hvor går grensa?

– Grensa går ved det som er lovlig eller ikke. Jeg kan for eksempel ikke tenke meg til å være med på noe som kan få alvorlige konsekvenser for meg sjøl seinere, sier Ida Mari Michalsen.

– Eksempler på handlinger som er over streken er å binde fast noen, kle av folk eller å kaste ting på andre, sier de.

– Dette er alvorlige forbrytelser

Det er statsadvokatembetene som har påtaleansvaret for handlinger som frihetsberøvelse.

Første statsadvokat Geir Fornebo

– Kidnapping er ingen russespøk, men en sak for domstolene sier førstestatsadvokat Geir Fornebo

Foto: Eva Berget / NRK

Førstestatsadvokat Geir Fornebo ved Nordland statsadvokatembeter er tydelig når han svarer på hvor russens kidnappinger hører hjemme i et samfunn.

– Det vi snakker om er frihetsberøvelse og tvang. Det er handlinger som helt klart rammes av straffelovens paragraf 223, og har en strafferamme på fem års fengsel.


– Det er mye som tyder på at kidnappinger som utføres av russ vanligvis blir bagatellisert og dysset ned. Hva tenker du om det?

– Utgangspunktet mitt er at det skal tas ut tiltale og at de skyldige skal dømmes. Å være russ kan ikke brukes som unnskyldning. Hvis man tror at russelua gir amnesti for straffbare handlinger av denne typen er man på villspor, sier førstestatsadvokat Geir Fornebo.