Normal

«Rita» kan føre til ødeleggelser

Den kraftige stormen med navnet Rita vil slå inn over land i Nord-Troms og Finnmark onsdag ettermiddag.

Storm i Nord Norge

Illustrasjonsfoto

Foto: , DAN ROSENSTRAUCH

Stormen kan føre til skader, og Værvarslinga for Nord-Norge har sendt ut ekstremvarsel.

I flere dager har utsatte strøk i Troms og Finnmark ligget på grensen til ekstremvarsel. Et omslag fra sørvestlig til vestlig vind og at usedvanlig sterke vindstyrker føres inn over land, førte til at ekstremvarselet gikk ut onsdag.

En rekke ferjestrekninger både i Nordland, Troms og Finnmark var onsdag formiddag kansellert, og for andre dag på rad kansellerte Hurtigruten strekningen Hammerfest-Kirkenes-Honningsvåg på grunn av uværet.

Variasjoner

– Vinden kan komme opp i sterk storm. Det vil være store variasjoner, men vi venter at steder der det ikke er vanlig med så sterk vind, vil bli utsatt. Folk i Nord-Troms og Finnmark bør forberede seg på at stormen kan gjøre skader, sier vakthavende meteorolog Bjørn Fjukstad til NTB.

Sterk storm er nummeret før orkan og karakteriserer vindstyrker på 28,5-32,6 meter per sekund. Ifølge meteorologene kjennetegnes sterk storm ved at den «forekommer sjeldent og følges av store ødeleggelser».

På sjøen vil sterk storm føre til ualminnelige store bølger der små og middelstore skip forsvinner i bølgedalene. Bølgekammene blåser til frådende skum, og sjørokket nedsetter synsvidden.

Sjeldent varsel

Varselet for Nord-Troms og Finnmark lyder på” vestlig full storm styrke 25 m/s, kan hende sterk storm 30 på utsatte steder”.

Uværet er ventet inn over Nord-Troms onsdag ettermiddag og vil minke i løpet av kvelden da det når Øst-Finnmark der minkingen til liten storm kommer i løpet av natten.

Ekstremvarslet for stormen Rita er det andre som er utstedt i år. De siste ti årene har Meteorologisk institutt sendt ut 32 ekstremvarsler.

– Det varierer fra område til område hvor mye som skal til før vi sender ut ekstremvarsel. Det skal for eksempel atskillig mindre vind til enn det vi nå regner med i nord før det sendes ut ekstremvarsel for de indre østlandsområdene.

Kriteriet for ekstremvarsel er først og fremst hvor ofte slike værforhold inntreffer og hvor stor skade som ventes, sier Fjukstad.

Skader

I Alta opplevde man natt til onsdag et forvarsel på hva som kan ventes onsdag ettermiddag.

Ifølge Altaposten blåste trær over ende, søppeldunker har blitt slynget metervis, og takplater er revet av hustakene.

Også i Hammerfest har takstein blåst av takene.

Les også: Stormen «Rita» på vei

Les også: Uvær rammer juleposten

(©NTB)