Hopp til innhold

– Kan snu fraflyttinga hvis de vil

Professor mener regjeringa har skyld i fraflytting fra kystkommunene.

Regjeringen

Kristin Halvorsen, Jens Stoltenberg og Liv Signe Navarsete.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Regjeringa fører en politikk som bidrar til fraflytting i kystkommunene, hevder professor Torbjørn Trondsen ved Norges fiskerihøgskole i Tromsø.

Trondsen er selv medlem av Arbeiderpartiet, men mener likevel det ikke blir gjort nok fra politisk hold for å snu fraflyttingen:

– Hvis du sammenligner kystkommuner med innlandskommuner, som har gjort seg avhengig av landbruksstøtte, er folketallsnedgangen i landbrukskommunene mye mindre enn på kysten.

– Sier én ting – gjør noe annet

Trondsen trekker frem Kautokeino og Karasjok som plasser hvor folketallet vokser.

– Men på kysten, som er avhengig av fiskeri, der stuper folketallet. Når politikerne bestemmer seg for å satse på visse områder så klarer man å realisere ønsker, men det som er spesielt med fiskeri er at man snakker om å ha en fiskeripolitikk som styrker bosetting og sysselsetting på kysten, men så fører man en praksis som øker fraflyttinga.

Video nsps_upload_2009_8_29_14_28_58_220.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: En oversikt fra Statistisk Sentralbyrå viser at det har vært en kraftig fraflytting fra kystkommunene de siste årene.

Bekymret statsminister

Statsminister Jens Stoltenberg sier han er bekymret over denne utviklingen:

– Det sier litt om hvor sterke krefter som trekker i retning av sentralisering og hvor viktig det er at vi fortsetter å motvirke fraflyttingen, noe vi lykkes bedre med det i Norge enn i mange andre land.

– Men samtidig skal vi glede oss over alt det bra som skjer i Nord-Norge, og vi skal fortsette å satse i nord. Men det er krevende å opprettholde bosettingen i alle kommuner, spesielt i de ytterste kystkommunene, sier Stoltenberg.

Mener det føres en beinhard struktureringspolitikk

Trondsen mener det er gjort godt arbeid i norsk fiskerinæring med å gjenoppbygge fiskebestandene og øke lønnsomheten, men at målene om verdiskapning, sysselsetting og bosetting ikke er nådd:

– De siste 20 årene er halvparten av de norske fiskerne forsvunnet, bare de siste ti årene har 8000 forsvunnet.

– Målsettingen myndighetene har hatt om at fiskeriene skal bidra til å sikre bosetting på kysten er ikke fulgt opp, tvert i mot har man ført en beinhard struktureringspolitikk som gjør at arbeidsplassene har forsvunnet på rekordfart på kysten.

– Lar seg gjøre hvis man vil

Rent teknisk og planleggingsmessig er det ikke noe problem å sikre bosetting på kysten hvis man vil, mener Trondsen, men da må man bruke de virkemidlene som er egnet til å oppnå dette.

– Det er mange som vil drive virksomhet, men som ikke får tilgang på kvote og et grunnlag for å drive virksomhet.