Hopp til innhold

«Politikerforakten har gode kår i Tromsø for tiden»

Fremover blir spørsmålet kanskje ikke om politikerne skal bryte valgløfter, men hvilke løfter som må ofres først, tror regionredaktør i NRK Troms, Pål Hansen.

Nytt styre i Tromsø

Til venstre er byrådsleder Kristin Røymo (Ap), i midten er Jens Ingvald Olsen (Rødt), og til høyr er SVs gruppeleder Ingrid Marie Kielland.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Pål Hansen

De siste dagen har det nye byrådet i Tromsø sluppet flere nyheter som må oppfattes som om de løper fra valgløftene.

Alfheim svømmehall skulle bevares og eiendomsskatten skulle ikke økes til mer enn 3,4 promille. Det er to valgløfter som er parkert kort tid etter at Arbeiderpartiet, SV og Rødt flyttet inn i rådhuset.

I sosial medier beskylder representanter for det forrige byrådet de nye makthaverne for å svikte velgerne sine. Flere hevder at dette er med å øke forakten for lokalpolitikere.

Kan ikke trylles vekk

Å være lokalpolitiker er ikke enkelt. Tromsø kommune har et underskudd på mer enn 140 millioner kroner neste år, de pengene må hentes inn et eller annet sted. Inntekter må øker og utgifter må kuttes. Dette må gjøres uansett hvem som sitter med makta i kommunen.

Dersom de økonomiske utfordringene ikke løses vil det gå ut over alle innbyggere i den største kommunen i Troms. Det er rett og slett slik at den økonomiske realiteten ikke kan trylles vekk.

Dersom det er slik at det nye byrådet har funnet «lik i skapet» og at virkeligheten er helt annerledes enn det de hadde forventet, så er det en virkelighet de ikke kan komme seg unna. Da er ikke spørsmålet om de skal bryte valgløfter, men hvilke løfter som må ofres først.

Alle må ta ansvar

Jeg synes de som forlot rådhuset etter valget, også har et ansvar for den politikerforakten som mange mener nå øker i Tromsø.

Å ha kontroll på økonomien i kommunen er et ansvar alle politikere har. Et ansvar de har overfor alle oss som har vært med stemme dem inn i kommunestyret og som har gitt dem makta i byrådet.

140 millioner kroner i minus er ikke noe som kan være skapt etter valgdagen i september. Å diskutere skyld er ikke det som løser problemet. Nå må alle partier i Tromsø være med å ta sitt ansvar for å finne løsninger på utfordringene som innbyggerne i Tromsø kommer til å møte de neste årene. En kommune på ROBEK-lista vil først og fremst ramme innbyggerne i kommunen.

Vi lever godt uansett

Det er ingen enkle løsninger. Jeg tror mange av oss vil klare å leve med økningen i eiendomsskatten. Vi har ekstrem lav rente i Norge, det har vært reallønnsvekst også de siste årene og tre til fem tusen kroner velter ikke alle familiebudsjett.

Jeg sier ikke at dette ikke vil ramme noen, men de fleste huseierne i Tromsø vil leve godt med økninga.

Den store debatten er ikke eiendomsskatt, men hvordan får vi orden på økonomien i en kommune som må kutte. Tromsø kommune må effektiviseres. Vi må få mer ut av pengene! Å ta denne diskusjonen uten også å se på hvor det skal kuttes er umulig. Å kutte betyr i de fleste organisasjoner at lønnskostnader må ned og det betyr færre ansatte. Dette er en virkelighet svært mange bedrifter opplever. Jeg har vanskelig for å se at kommunen kommer seg unna den samme virkeligheta.

Krever politisk klokskap

Å få til dette vil kreve politisk klokskap. Det vil kreve samarbeid og det vil kreve samarbeid på tvers av de politiske skillelinjene.

Klarer Tromsøpolitikerne denne utfordringa vil respekten for våre folkevalgt ikke synke.

Jeg har stor respekt for alle de som bruker en del av livet sitt på å være politikere. De får mer kjeft enn fortjent. De er hardtarbeidende og engasjerte mennesker.

Nå må de bruke energien sin til å jobbe sammen om gode løsninger, ikke beskylde hverandre for å ha sviktet velgerne. Om byrådslederen hadde vært Høyres Øyvind Hilmarsen så hadde det fortsatt vært 140 millioner i kassa og Arbeiderpartiets Kristin Røymo må bruke mer energi på å forklare oss nødvendigheta av det de foreslår – ikke hele tiden peke på dem som forlot rådhuset etter valget!