NRK Meny
Normal

«Oppdrag Nansen» holdt på å blåse bort

Treningsuka på Svalbard var såvidt i gang før de unge polfarerne virkelig fikk kjenne på noe av det de har i vente på Nordpolen.

Oppdrag Nansen treningsuke

Ungdommene jobber hardt i den forblåste teltleiren.

Foto: Geir Evensen / NRK

Aleksander Gamme

TOPP MED UVÆR: Programleder Aleksander Gamme var strålende fornøyd med vær og vind. – Dette er den beste treninga vi kunne fått. Dette blir topp!

Foto: Geir Evensen / NRK

– Det blåste skikkelig opp før vi skulle på tur. Noen vanvittige stormkast kom ned fra fjellet og holdt på å blåse hele leiren vår av gårde, sier programleder for NRK Super-serien «Oppdrag Nansen», Aleksander Gamme.

Tirsdag landet de fire heldige eventyrerne, Johanne (13), Johannes (12), Elias (13) og Erika (13) på Svalbard, sammen med Gamme.

Fra leiren skal de i to uker trene på å takle minusgrader, vind og snø. Allerede dagen etter ankomst fikk de kjenne på hva som venter når de skal gå i Fridtjof Nansens fotspor til Nordpolen.

– Føltes som 25 minus

Elias Oppdrag Nansen treningsuke

I TELTET: – Det har kommet veldig mye dugg inn i teltet som har blitt til snø, forteller Elias (13).

Foto: Geir Evensen / NRK

Vinteren på Svalbard viste seg fra sin beste side med stiv kuling fra øst og 17 meter per sekund, ifølge yr.no.

– Men det føltes som 25, og mye mer i kastene, sier prosjektleder for «Oppdrag Nansen» Håvard Gulldahl.

– Det var på grunn av dager som denne at vi la ei treningsukene til Svalbard. Det er nå alle får følt på den lunefulle naturen og lærer seg å mestre den, sier Gulldahl.

Hårete mål

Oppdrag Nansen treningsuke

INSTRUKSJON: Ekspedisjonsmann, eventyrer og programleder for «Oppdrag Nansen» Aleksander Gamme instruerer ungdommene i teltleiren på Svalbard.

Foto: Geir Evensen / NRK

Johanne (13), Johannes (12), Elias (13) og Erika (13) ble plukket ut blant over 600 ungdommer som søkte om å få bli med NRK Super til Nordpolen.

Ekspedisjonen har et noe hårete mål, nemlig å lære barn hvordan det går med klimaet på jorda.

Ungdommene skal i løpet av treningsperioden på Svalbard lære alt fra hvordan man kler seg i polare omgivelser, til hvordan man går på do i naturen. Riktig bruk av GPS, kart og kompass står også på timeplanen.

– Dette blir topp!

Johanne spiser brødskive Oppdrag Nansen

KALD LUNSJ: – I dag spiser jeg brødskive med hvitost og spekepølse. Jeg er iskald at jeg ikke gidder ta av meg skiene og vottene, sier Johanne (13).

Foto: Geir Evensen / NRK

– De gjør en fantastisk jobb, de krabber rundt på alle fire, spar og jobber med snøpluggene til teltet. Hadde det ikke vært for dem, hadde leiren vært borte, sier Aleksander Gamme, mens han betrakter ungdommene som strever i vinden.

– Dette er den beste treninga vi kunne fått. Dette blir topp!

Etter to uker på Svalbard tar ekspedisjonen en liten pause. I april går turen igjen til Svalbard, for å forske på isbjørn og trene mer.

16. april slippes deltakerne ned på 89 grader nord fra et helikopter. Børge Ousland og Aleksander Gamme skal ta dem videre den siste breddegraden til Nordpolen.

Oppdrag Nansen treningsuke

RUSKEVÆR: – Noen vanvittige stormkast kom ned fra fjellet og holdt på å blåse hele leiren vår av gårde, sier programleder for NRK Super-serien «Oppdrag Nansen», Aleksander Gamme.

Foto: Geir Evensen / NRK