«Oppdrag Nansen» får nytt liv på tysk

Ett år etter at «Oppdrag Nansen» rullet på norske TV-skjermer, skal serien nå vises i Tyskland og Østerrike.

Oppdrag Nansen på Nordpolen

Her er hele crewet som kom seg til Nordpolen den 21. april i år. Bak fra venstre: Aleksander Gamme, Håvard Gulldahl, Per Einar Grønmo, Mattias Høyem og Børge Ousland. Foran fra venstre: Ingeborg Jakobsen, Elias Damli, Erika Gjelsvik, Johanne Jerijærvi og Johannes Breivik.

Foto: NRK

– Det er kjempeartig at serien får leve videre, og jeg gleder meg til å se hva våre tyske kolleger får ut av det vi har gjort, sier prosjektleder for «Oppdrag Nansen», Håvard Gulldahl.

Søndag klokken 15.50 starter serien om fire norske ungdommer og deres eventyr til Nordpolen og videre til Paris på den tyske barnekanalen Kika. I mars skal moderkanalen, ARD 3 sende serien.

Også den tyske strømmetjenesten Amazon Prime, og den østerrikske utgaven av NRK, ORF, sende «Oppdrag Nansen».

– Da vi lagde «Oppdrag Nansen» var det jo inn mot klimatoppmøtet i Paris, i desember 2015. ARD 3 skal bruke serien i sin klimasatsing. Vi har liksom sjøsatt skuta, så blir det spennende å se hvor den seiler vider, sier Gulldahl.

Håvard Gulldahl

Håvard Gulldahl forteller at det foreløpig ikke er klart hvor mye NRK tjener på salget av «Oppdrag Nansen». – Men det hadde vært fint om vi tjente litt på det, slik at vi kan lage enda mer god TV for barn, sier Gulldahl.

Foto: Tora Lind Berg / NRK

Kan spre seg lenger

Men eventyret stopper mest sannsynlig ikke der. I fjor vant «Oppdrag Nansen» internasjonale priser både i Asia og i Russland. Eksterne distributører jobber for å selge serien til andre land, og ifølge Gulldahl har de fått henvendelser fra Asia.

– I og med at serien nå er klar for dubbing, så har vi tro på at den kan bli aktuell for flere, sier prosjektlederen.

Hvorfor tror du interessen er så stor i utlandet?

– Av de samme grunnene for at den slo an i Norge. Det er uvanlig at barn tar klimautfordringene i egne hender. Serien oppfattes som ekte, det er barnas egne argumenter, og vi har klart å bli kvitt alle voksne stemmer. I tillegg er serien i seg selv eksotisk, når du har fire ungdommer som ferdes gjennom Arktis.

Fire ungdommer gikk til Nordpolen for å lære mer om klimaet. Her er noe av det de har vært gjennom.

Kommer sjelden til ordet

Som en del av serien, skulle barna holde en tale på klimatoppmøtet i Paris. I forkant av toppmøtet prøvde barna å få flest mulig topp-politikere med på laget. Statsminister Erna Solberg ble med, men de nådde aldri målet om å komme i kontakt med Barack Obama og Angela Merkel.

– Når «Oppdrag Nansen» skal sendes i Tyskland, Østerrike og kanskje flere andre land, håper vi jo at budskapet vårt kan nå dem vi siktet på. Det er ikke ofte barna kommer til ordet i klimadebatten, selv om det er deres fremtid det er snakk om, sier Håvard Gulldahl.

Johannes

Johannes Breivik da «Oppdrag Nansen» besøkte forskningsskipet «Lance».

Foto: Håvard Gulldahl / NRK

En av de unge eventyrerne, Johannes Breivik, synes det er veldig kult at «Oppdrag Nansen» nå skal sendes i utlandet.

– Jeg håper at dette vil føre til at arbeidet vårt sprer seg videre og får mer oppmerksomhet, sier han.

Hva gjør du hvis du får fanmail på tysk?

– Jeg må jo svare. Men det blir på engelsk.

Erna Solberg møtte Oppdrag Nansen