Hva er det med «Nordnorsk julesalme»?

Trygve Hoffs nordnorske juleklassiker er i ferd med å bli en nasjonalhymne.

Trygve Hoff

Trygve Hoff skrev «Nordnorsk julesalme» på midten av 80-tallet. I dag er salmen en del av P1s tradisjonelle julemusikk og på repertoaret til flere norske kor.

Foto: NRK

Sibeth Hoff

Sibeth Hoff

Foto: teaternett.no

- Etter at pappa hadde laget den, sang vi den hver jul når vi gikk rundt juletreet hjemme. Jeg vet ikke om noen komposisjon han var mer stolt av enn akkurat den, sier Sibeth Hoff som er datter av Trygve Hoff (1938-1987).

Sibeth er skuespiller og har flere ganger sunget farens salme offentlig.

– Da merker jeg at pappa treffer både med tekst og melodi. Det visste han også selv da han skrev den. Sjøl har jeg et svært nært og sterkt forhold til salmen, sier datteren.

- Er blitt en del av vår juletradisjon

Velsigna du dag over fjordan. Velsigna du lys over land. Velsigna de evige ordan om håp om ei utstrakt hand. Verg dette lille du ga oss den dagen du fløtta oss hit. Så vi kjenne du aldri vil la oss forkomme i armod og slit.

«Nordnorsk julesalme» 1. vers

Trygve Hoff introduserte salmen i Barne-TV-serien «Lyset i mørketida» på midten av 80-tallet. Siden da har den blitt tolket av blant andre Halfdan Sivertsen og flere kor.

– I NRK P1 spiller vi den gjennomsnittlig fire ganger i uka når det går mot jul. Den spilles noe mindre de to første ukene i desember, og så spilles den oftere og oftere de to siste ukene før jul, sier musikkjournalist i NRK P1, Robert Sætervik.

På spørsmålet om hvordan salmen havnet i rotasjon på Norges største radiokanal, svarer Sætervik:

– Det er en flott komposisjon som stadig blir en større del av vår moderne julesangtradisjon, og som gjenspeiler flere ting enn det vi tradisjonelt finner i salmeboka.

- Noe «Petter Dassisk»

Vi levde med hua i handa men hadde så sterk ei tru. Og ett har vi visselig sanna: Vi er hardhausa vi som du. No har vi den hardaste ria,vi slit med å karre oss frem. Mot lyset og adventsti’a, d’e langt sør tel Betlehem.

«Nordnorsk julesalme» 2. vers

Samfunnsforsker Kjell Arne Røvik ved Universitetet i Tromsø mener «Nordnorsk julesalme» er i ferd med å bli allemannseie.

– Den er i ferd med å feste seg som en nasjonalhymne. Det er noe «Petter Dassisk» over den, det er småkårsfolkets hyllest til Vår Herre – et «nedenfra og opp»-perspektiv. Dette tror jeg mange kan gjenkjenne seg i, spesielt i Nord-Norge. Det er jo ikke mange salmer som er på dialekt, bemerker han.

Den lite salmebegeistra musikkjournalisten Egon Holstad i Nordlys vedgår at julesalmen fenger.

– Den har rett og slett fått en unik status, men den betyr kanskje mer for nordlendinger enn for andre. Kanskje ikke så rart siden Trygve Hoff har en ganske sterk status i nord.

En regional TV-tradisjon

Guds fred over fjellet og åsen. La det gro der vi bygge og bor. Guds fred over dyran på båsen og ei frossen og karrig jord. Du ser oss i mørketidslandet, du signe med evige ord. Husan og fjellet og vannet og folket som lever her nord.

«Nordnorsk julesalme» 3. vers

I NRK Nordnytt har det lenge vært en tradisjon å avslutte den siste TV-nyhetssendingen før jul med «Nordnorsk julesalme» og en bildeserie fra landsdelen.

– Du skal jo ikke høre så mange linjer før du skjønner at det er oss det handler om. Vi har ikke så mange typiske nordnorske juletradisjoner, så derfor tror jeg det er viktig å holde på de vi har, sier regionredaktør Pål Hansen i NRK Troms og Finnmark.

Han lover at salmen også fremover skal sette førjulspunktum for den regionale TV-sendingen lengst nord.

– Vi har fått mange tilbakemeldinger på at folk setter pris på at vi gjør sånt i en nyhetssending. Og vi ser heller ikke noen grunn til å endre på denne tradisjonen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video 4a87b0e4-2d5c-49c3-83f3-bec6c8ebd5fd.jpg

VIDEO: Koret 'Ylajali' synger Trygve Hoff's vakre julesalme.