NRK Meny
Normal

«Mo» mistet faren få timer før avspark

Nytt trist budskap for TUIL-spissen Mohammed Ahamed. Men leder TUIL som kaptein på Lerkendal.

Mohammed Ahamed starter

Mohammed Ahamed (t.h.) starter på Lerkendal selv om faren gikk bort tidligere i dag. Her sammen med trener Gaute Helstrup og Håkon Kjæve.

Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

I vinter mistet «Mo» sin lillesøster Leyla (25) livet i en tragisk brann i Kroken i Tromsø. Det sjokket var TUIL-spissen Mohammed Ahamed (29) enda ikke kommet helt over.

I et lengre opptak med NRK i forrige uke, snakket Ahamed om sorgen og savnet etter søsteren. Og hvordan hun aldri mistet troen på fotballspilleren «Mo», som lenge var avskrevet av legene som fotballinvalid.

Så i formiddag – bare timer før avspark – i 4. rundeoppgjøret mot Rosenborg på Lerkendal, fikk «Mo» enda en veldig trist og tragisk beskjed.

Faren – Ahamed Ahamed Jama (57) – gikk bort i Kenya. Han hadde vært syk de siste månedene.

Bestemte seg for å spille

Hans bortgang ble gjort kjent på sosiale medier – av flere i og rundt familien. Mohammed Ahamed selv fikk beskjeden etter ankomsten til Trondheim.

– Jeg har også, i samråd med familien, bestemt meg for å starte kampen som planlagt på Lerkendal. Både mamma og jeg mente at det var noe pappa også hadde villet. Han og søstrene var min største fotballfans, sier Mohammed Ahamed til NRK.

Mohammed Ahamed forteller om tapet av søsteren, som aldri mistet troen på at han skulle komme tilbake på fotballbanen etter en lei hofteskade.

Mohammed Ahamed forteller om tapet av søsteren, som aldri mistet troen på at han skulle komme tilbake på fotballbanen etter en lei hofteskade. Intervjuet er gjort før han i dag fikk beskjed om at faren hadde gått bort i Kenya. Her med lille Norah (3) på armen.

Han bærer kapteinsbindet i Eirik Bertheussens karantene-fravær.

I forbindelse med en planlagt reportasje om Ahamed i programmet «Veien til Ullevaal» på NRK1 onsdag kveld, ønsket TUIL-spissen å formidle at reportasjen kunne gå som planlagt.

Han brukte tid sammen med assistent-trener og gode venn, Ole Talberg, etter at den triste beskjeden kom onsdag formiddag.

– Vi har hatt en god prat på rommet. Og gått en tur. Mo fikk selv avgjøre om han ville starte mot Rosenborg, sier Talberg til NRK

Sjokket og tapet

I intervjuet med NRK gjorde i forrige uke snakket «Mo» om sjokket og sorgen etter at lillesøsteren Leyla døde i en tragisk brann i Kroken.

Lillesøsteren Leyla Jama Ahamed (25) – mor til to små barn – mistet livet i en tragisk brann i Kroken i Tromsø.

Mo og Leyla

Mo og lillesøsteren Leyla hadde et nært forhold de siste årene. Natt til 21. november mistet hun livet i en tragisk brann i Kroken i Tromsø.

Foto: Privat

– Verden raste sammen. Og det var vel en stund man var helt borte, forteller Mohammed Ahamed til NRK.

Han fortsetter:

– Det er enda slik at jeg tar opp telefonen og skal ringe ho Leyla. Og kommer til å tenke på at hun faktisk er borte. Så, det er tungt, enda. Veldig tungt.

Familiebesøk

NRK møtte Mo hjemme i leiligheten hos tante Zainab Hirsi ved Strandkanten i Tromsø. Der bor også hennes sønn Isak Hirsi (15). Og når NRK er på besøk, er de to barna til Leyla – Norah Ahamed Williamsen (3) og Adam Andre Ahamed Benjaminsen (7) – også på besøk.

Det er tydelig at familien betyr mye for Mohammed Ahamed, som lyser opp når han kommer inn i leiligheten.

– Og her er prinsessa sjøl, smiler «Mo» – og henvender seg til lille Norah på tre, som skal på skoleavslutning for Hirsi denne ettermiddagen.

Mo og Zainab

– Jeg er for han, sier tanten Zainab Hirsi. Hun er som en mamma nummer to for Mohammed Ahamed.

Foto: Marita Bolle Andersen / NRK

De to barna, som mistet sin mamma i vinter, bor hos sine fedre. I mange år hadde «Mo» og Leyla det han omtaler som et «normalt» lillesøster/storebror-forhold.

Men de siste årene ble de stadig mer knyttet til hverandre. Kanskje bidro onkel-rollen også til det.

– Jeg snakket veldig mye med Leyla på telefon. Det var vel den personen jeg brukte mest i min lange skadeperiode på to år. Det var henne jeg tok telefonen til når jeg var langt nede, forteller Mohammed Ahamed.

Skademareritt

Returen til TUIL etter årene i Tromsø IL (2009–2012) og Sarpsborg (på lån i 2011) kunne endt med at Ahamed måtte legge fotballskoene på hylla. En lei hofteskade satte «Mo» utenfor i to hele sesonger.

– Det var skikkelig alvorlig, ifølge legene, forteller Ahamed.

– Fikk du beskjed om at det kunne være slutt på fotballen?

– Ja, det var slik at de sa rett ut at de trodde jeg var ferdig med fotballen.

Men den som var helt sikker på at «Mo» ville komme tilbake, var hans nå avdøde lillesøster Leyla.

– Hun sa ofte, og repeterte ofte, at jeg skulle komme tilbake. Og at jeg skulle score.

Mo knyter skoene

Etter to års skadefravær er det godt for Mohammed Ahamed å snøre på seg fotballskoene igjen.

Foto: Marita Bolle Andersen / NRK

Og i serieåpningen i 2. divisjon i vår, mot Finnsnes på TUIL Arena, gikk det troll i ord. Mohammed Ahamed ble matchvinner med kampens eneste mål–i sin første match fra start på nesten to og et halvt år.

– Det var bare en person jeg tenkte på etter den scoringen. Da kom det selvfølgelig noen tårer. Det var et veldig spesielt øyeblikk. Og de på laget la også merke til at jeg ble veldig rørt, forteller Mohammed Ahamed.