NRK Meny
Normal

«Kongen av midlertidighet» lover faste jobber

– Det er et paradoks at Ap sin ordførerkandidat i Tromsø i årevis ledet et universitet med høyest antall midlertidige ansatte nå forsvarer faste stillinger.

Tromsø Ap sin valgkampanje

Tromsø Ap sitt valgkamputspill. Her ordførerkandidat Jarle Aarbakke og byrådslederkandidat Kristin Røymo.

Foto: Daniel Skog/Arbeiderpartiet

Forskerforbundet ved UiT Norges arktiske universitet mener det er noe underlig at Jarle Aarbakke, Tromsøs ordførerkandidat for Ap, i sin politiske valgkampkampanje forsvarer faste stillinger.

I 12 år var han rektor ved universitetet, en institusjon som i mange år har hatt flest midlertidige ansatte sammenlignet med andre breddeuniversitet i Norge. 22 prosent av de ordinært vitenskapelig ansatte er midlertidig ansatte. Det viser tall fra Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD). Det er også mange midlertidige ansatte i den tekniske og administrative staben ved institusjonen.

Ellen Karoline Dahl

Ellen Karoline Dahl er hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved UiT Norges arktiske universitet.

Foto: Nils Chr. Fareth

– Forskerforbundet har jobbet for å redusere midlertidige ansatte siden 2008, uten hell. Vi har hatt høyest antall midlertidige alle disse årene, og vi har langt flere enn arbeidslivet for øvrig. Det sier Ellen Karoline Dahl, hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved UiT.

«Kongen av midlertidighet»

Jarle Aarbakke gikk av som rektor i 2013, og er nå Arbeiderpartiets toppkandidat til kommunevalget i Tromsø. Målet er å bli ordfører.

Kilder tilknyttet universitetet som NRK har snakket med sier at tidligere rektor ofte gikk under kallenavnet «Kongen av midlertidighet». Ingen av dem vil stå frem med sin kritikk.

– Jeg liker ikke det kallenavnet, men har merket meg at også lokale politiske motstandere i Høyre og Venstre i Tromsø har kommentert på sosiale medier at jeg i Ap sin valgkampkampanje er opptatt av at folk skal ha faste jobber og trygge arbeidsforhold, sier Aarbakke.

– Jeg forstår at noen synes det er et paradoks, men det er det altså ikke, sier politikeren som hevder at hans kamp mot den blåblå regjeringen som har endret arbeidsmiljøloven, er en idealistisk kamp fra hans side. Det utdyper han også på sin egen facebookside.

Jarle Aarbakke sin facebookside

Ikke forandret mening

– Det kan jo hende Jarle Aarbakke har endret sitt politiske standpunkt i forhold til hvor viktig det er med faste stillinger, og at folk skal være trygg i sine arbeidsforhold, sier hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved UiT.

Dette avviser Jarle Aarbakke.

– Jeg har ikke endret standpunkt, men rollene som ordførerkandidat og leder av en internasjonal institusjon er forskjellig. Breddeuniversitet har til dels en villet midlertidighet basert på blant annet tidsbegrensede forskningsmidler. Han tar likevel litt selvkritikk.

– Jeg er veldig fornøyd med mange ting vi fikk til i min tid som rektor, men er ikke helt fornøyd med at vi ikke fikk til å redusere midlertidighet, innrømmer Aarbakke.

Han tror likevel ikke fortiden som rektor ved et universitet som troner på toppen i landet over færrest fast ansatte vil påvirke valgkampen han snart går inn i.