Normal

«Jammen, ærlig talt» - prater rett fra levra fra scenen

Ingrid Evertsen vil bak fasaden og inn til det som virkelig betyr noe her i livet. Snart står hun på scenen med forestillingen «Jammen, ærlig talt».

Ingrid Evertsen står alene på Hovedscenen i Tromsø med forestillingen "Jammen, Ærlig Talt", 19. november. Tre forestillinger i Tromsø før miniturné.

19. november inntar Ingrid Evertsen hovedscenen på Tromsø kulturhus.

– Folk er blitt så svære. De bor i vanlige hus, med vanlige bokhyller, men de snakker om å sette seg borte ved biblioteket. Jeg har bare lyst til å ta det litt ned, sier hun, og fester det blå blikket sitt på journalisten.

Inne på motellet på Skaland har Ingrid Evertsen småprata litt med innehaveren, og fått en varm kaffekopp i hendene. Regnponchoen har hun hengt over stolryggen. I bilen utenfor sitter de to hundene Nora og Sara og venter på å bli tatt med på tur om ei stund. Men for tida er matmor litt merkelig.

– Jeg føler meg på en måte paralysert. Jeg sitter i stolen hjemme og bare ser rett framfor meg. Magen er det artigste jeg har for tida. Den har gått over til syltynn forbrenning, sier hun.

Ingen «Mossa» med

Torsdag 19. november entrer hun Hovedscenen i Tromsø kulturhus. Aldri før har hun stått på en så stor scene med en så lang forestilling – og kun vært seg sjøl.

ingrid evertsen

Først og fremst er det latter og glede Ingrid Evertsen ser fram til å vekke hos publikum.

Foto: Linda Pedersen / NRK

For i «Jammen, ærlig talt» er ikke rollefiguren Mossa med.

– Underveis i prosessen har jeg nok hørt henne, men da må jeg bare be henne ti stille. Jeg er veldig glad hun ikke er med. Mossa skaper redsel og angst. Hun er ei angstkjerring, ler Ingrid Evertsen.

Bygd og by

Men som tittelen på forestillinga sier, her blir det en del ærlige betraktninger og «rett fra levra-snakk» fra skuespilleren. Evertsen, som er fra Tromsø, men bor i Mefjordvær på Senja, snakker blant annet om ulikhetene mellom folkene i bygda og i byen.

– Det finnes store politiske saker som knapt blir lagt merke til i byen, men som får store konsekvenser for småkommuner som Berg. Jeg er et engasjert menneske, og en del av det jeg snakker om i forestillinga, håper jeg kan feste seg litt hos publikum.

Men først og fremst er det latter og glede Ingrid Evertsen ser fram til å vekke hos publikum. Tre forestillinger i Tromsø følges opp av en liten miniturné til Finnsnes, Harstad og Sortland.

Forestillinga er regissert av Stein Winge.