"Hundegalskap" i Harstad

Mens de siste hundespannene slet seg over mål i Finnmarksløpet, var det andre kvaliteter enn utholdenhet det ble lagt vekt på under helgas hundeutstilling i Harstad.

Puddelen Olvier fra Oulo

Puddelen Olvier fra Oulo

Den internasjonale utstillingen til Norsk Kennelklubb, som er blitt en årlig foreteelse i Harstad, trakk til seg mer enn 1300 hunder fra Helsingfors i Sør til Finnmark i Nord, forteller utstillingsleder Hanne Neergaard.

Utstillingslederen mener dette er en viktig utstilling både for mennesker og dyr. - Det ene er det sosiale i forhold til å treffe andre med samme interesse, men det er også viktig å få bedømt rasehundene for å avdekke feil og mangler. Hundene blir vurdert skikkelig av dyktige dommere.

Mens det var lydighet som stod på programmet lørdag, var det utseende det ble lagt vekt på under søndagens program. Da var det blant annet pudler, Bichon Friese og Pekingnesere som ble bedømt.

”Hundegalskap”

Ingunn Hamnes og Betty

Ingunn Hamnes og Betty

Foto: Martin Mortensen / NRK

Ingunn Hamnes opprinnelig fra Harstad men bosatt på Sortland, stilte opp med puddelen Betty. - Siden jeg ikke har unger er Betty babyen min, og alle som har unger vet jo at det nesten blir altoppslukende, sier hun. Veronika Stefferud fra Setermoen, har det på samme måte, hun er på utstilling sammen med puddelen Olivia. - Dette er jeg så hekta på at jeg skal begynne med oppdrett, sier hun med et smil, mens den siste finpussen legges på pelsen til hennes beste venninne.

Veronica Stefferud og Olivia

Veronika Stefferud med Olivia

Foto: Martin Mortensen / NRK
Britt og Reidar Varhaug med El' mambees

Britt og Reidar Varhaug viser stolt fram El' Mambees Take on me

Foto: Martin Mortensen / NRK

- Børsting og klipping gjør vi helt fram til fremvisningen. - Jeg regner med at jeg bruker circa fire timer til forberedelse for hver gang Olivia skal i ringen.

Britt og Reidar Varhaug har tatt turen helt fra Bryne med sine Pekingnesere. De har holdt på med denne hobbyen siden 1970, og er mektig stolt av El' Mambees Take On Me, som er multichampion.

Det vil si at han har toppscore og titler fra hele kontinentet. Reidar og Britt innrømmer at dette er blitt en livsstil.

– Dette er hundegalskap med positivt fortegn på høyt plan sier de.

Hjelper hverandre

Men for de uerfarne er det også hjelp å få på en slik utstilling. Heidi Pedersen fra Alta får kyndig innføring i trimming av strihåret Fox Terrrier, av Hannu Honkanen fra Helsingfors.

– Selv om vi har hunder som konkurrerer er det noen som stiller opp for å gi nyttige tips, men det er helst etter at konkurransen er over, ler Heidi Pedersen.

Hannu Honkanen hjelper Heidi Pedersen

Hannu Honkanen, Helsingfors hjelper Heidi Pedersen fra Alta.

Foto: Martin Mortensen / NRK