Hopp til innhold

«Hallo, er det noen i Fylkeshuset?»

Hallo, er det noen politikere i Fylkeshuset i Tromsø? Vi hører lite fra dere. Det kan straffe seg under fylkestingsvalget i september.

Fylkesrådet i Troms

Her er Fylkesrådet i Troms. Fra venstre Roar Sollied (V), Line Miriam Sanberg (Frp), Ivar B. Prestbakmo (Sp) og Line Fusdahl (H).

Foto: Lars Egil Mogård/nrk

Lars Egil Mogård

Vi vet jo at det er fire fylkesråder i Troms. De lovte å foreta viktige veivalg for Troms. De sa at 8. januar 2014 var en historisk dag for Troms fylkeskommune. For første gang samlet partiene Høyre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet, Venstre og Kystpartiet seg om å danne fylkesråd.

De samlet seg om sju punkter som «viser tydelig partienes vilje til å styre sammen, på en felles plattform som bidrar til å ta fylkeskommunen over i en ny kurs», som det står i tiltredelseserklæring.

Dørgende stillhet

Dersom den nye kursen skulle bety dørgende stillhet, så har fylkesrådet, ledet av Line Fusdahl, kanskje lyktes. For det er få og lite spennende tanker om utviklinga i Troms som er kommet fra kontorene i 2. etasje på Fylkeshuset. Et lite unntak er fylkesråden for utdanning, Roar Sollied, som har kommet med nye utspill om fag- og yrkesutdanninga i den videregående skolen for å få ned frafallet.

Ellers produseres det utrolig få politiske saker av fylkesrådet. Fylkestinget i mars ble et gjesp, med svært få saker. Komiteene går på tomgang.

Opphetet debatt

For å lykkes i politikk, er det viktig å ha en tanke, en idé. Det er også avgjørende å få dette markedsført. Det pågår en delvis opphetet debatt om rollene til de nordnorske fylkene. Denne debatten føres i første rekke av sterke aktører i Nordland. Blant dem er også fylkesrådslederen i Nordland, Thomas Norvoll. En sterk og markant politiker. Han er uredd. Han taler sitt fylkes sak, som kan være på kollisjonskurs med interessene til Troms. Vi ser det i diskusjonen om fusjonen av Høgskolen i Narvik med UiT – Norges arktiske universitet. Her har Nordland fylkeskommune vært et talerør for Bodø, mot Tromsø.

Hvor var Fusdahl?

Men hvor var Line Fusdahl i denne debatten? Hva mente fylkeskommunen om angrepene sørfra? Hvor var viljen til å slåss for Troms sin sak for å få dette synliggjort for dem som sitter med makta sørpå. Det var stort sett taust fra Fylkeshuset på Strandveien.

Frykten for å utfordre makta i Nordland, og i Oslo, er tilsynelatende stor. Diskusjonene overlates til det nyetablerte Nordnorsk råd, som består at den politiske ledelsen i de tre nordliste fylkeskommunene. Nordnorsk råd er ment å være en etterfølger av Landsdelsutvalget, et samarbeid som havarerte. Men i Nordnorsk råd skal det bare drøftes saker politikerne er enige om. Det blir lite spennende politikk og debatter ut av noe slikt.

Illsinte ansatte

Nå har jo særlig fylkesråd Line Miriam Sandberg fått markert seg. Hennes tale på Frps landsmøtet om alt det unyttige fylkeskommunen driver på med gjorde hennes egne ansatte illsinte. Det skapte en veldig dårlig stemning. De mener måten hun opptrådte på var i tråd med dårlig arbeidsgiverpolitikk og ansvar. Og Sandberg sa at hun trolig ble den siste fylkesråden til Frp. Det var et sterkt signal foran valgkampen til de andre i Troms Frp. Det må bety at Frp gir opp sjansen for gjenvalg.

Prestbakmo må si nei

Senterpartiets fylkesråd, Ivar B. Prestbakmo, kan ikke ha det lett. Hans viktigste oppgave er å si nei. Det finnes ikke penger til mange nye og sikkert fornuftige tiltak i Troms. Fylkesveier er i en elendig forfatning. Etterslepet er stort. Han tar et kraftig oppgjør med Solberg-regjeringa fordi Troms får mindre penger til samferdsel. Da er det også taust fra lederen i fylkesrådet. Og Prestbakmo stemmes ned i fylkesrådet i uttalelser om opphevelse av konsesjonsplikt i landbruket, og om hvorvidt fiskeindustrien bør få eie fiskekvoter. Livet kan ikke være lett rundt de lukkede møtene i fylkesrådet, der avgjørelsene blir tatt.

Hva vil skje med skolene?

Det var mye rabalder under det forrige fylkesrådet, ledet av Pia Svensgaard. Striden sto særlig om skoler og de store veiprosjektene i Bjarkøy og Karlsøy. Så ble Høyres to fylkesråder dolket i ryggen av sine egne, og måtte forlate fylkesrådet. Det nye fylkesrådet har hittil fredet alle skolestedene for videregående utdanning. Men sannhetens øyeblikk vil nok gå opp for Roar Sollied, dersom han får fortsette etter valget. Mye tyder på at flere skoler vil få problemer med å få nok søkere. Sentraliseringa merkes.

Vil legge ned fylkeskommunen

Nå har Stortinget bestemt at Norge fortsatt skal ha fylkeskommunene som forvaltningsnivå, der de viktigste oppgavene er samferdsel og utdanning. Men i fylkesrådet i Troms er både Høyre og Fremskrittspartiet representert, to partier som hurtigst mulig vil avvikle fylkeskommunene. Det merkes i Troms.

Tidligere undersøkelser har vist at velgerne i svært liten grad klarer å identifisere seg med fylkesrådene og de 37 representantene i fylkestinget. Få vet hvem disse er. I tillegg har vi i Troms en fylkesordfører i det svært kostbare parlamentariske systemet. Han er redusert til å være møteleder. Knut Werner Hansen er i stor grad politisk usynlig, og deltar lite i den politiske debatt.

Lav oppslutning

Alt dette bidrar til at oppslutninga ved fylkestingsvalget i september kan bli lavere enn normalt. Tausheten og usynligheten gjør at mange nok vil vegre seg for å bruke stemmeseddelen ved fylkestingsvalget – selv om det er 11 lister å velge mellom.

Vi vet at fylkespolitikerne har kontorer i Fylkesbygget. Vi vet at de også har god lønn, men vi hører lite fra dem.