NRK Meny
Normal

«For dårlige resultater – for dårlig ledelse»

Tirsdag var øynene i Fotball-Norge rettet mot Tromsø, og kaoset der. Men kom sparkingen egentlig som en overraskelse, spør vår journalist Gunnar Grindstein

Utvisning Wangberg

Mye motgang for TIL den siste tiden. Og i dag smalt det skikkelig på Alfheim

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Så smalt det på Alfheim i formiddag. Tromsø Idrettslag innkalte til pressekonferanse for å fortelle at Steinar Nilsen hadde fått sparken.

Uten å fortelle hvorfor!

Selvsagt et presse-strategisk selvmål, som førte til en massiv slakt av ledelsen i TIL på alle mulige kanaler, sosiale medier og plattformer.

Styreleder i TIL, Per Aronsen, og direktør i klubben, Ulf Johansen, kom ikke med mye informasjon da de møtte pressen tirsdag.

Vi har klippet sammen alle «Ingen kommentar»-kommentarene under tirsdagens pressekonferanse. Det var ikke få.

Fortjent nok

Så gikk det noen timer. Og rett før Steinar Nilsen selv skulle møte media hjemme på terrassen sin, kom det en ny pressemelding fra ledelsen på Alfheim.

Der kom begrunnelsen: «Misnøye og slitasje i spillergruppen på grunn av lederstil».

Steinar Nilsen framstod rakrygget og godt forberedt på hva han skulle si – og ikke si – på sin presseseanse. Han så ikke dette komme. Og der ligger kanskje også litt av kjernen til at han har «mistet» deler av garderoben.

Ifølge TIL-ledelsen ville flertallet av spillerne ha Nilsen bort. Det er jeg slett ikke sikker på. Min oppfatning er at spillergruppa er splittet her – men at de som har vært misfornøyd tydeligvis har nådd inn til styret.

Denne misnøyen har altså ikke verken Steinar Nilsen eller TIL-ledelsen senset tidligere. Nilsen sa selv i går at han hadde hatt gode medarbeidersamtaler med spillerne. Men hvor mange tør si direkte til sjefen sin – under fire øyne – at «du, du har en lederstil som sliter meg ut». Eller «du er en dårlig sjef».

Steinar Nilsen møter pressen.

Må prestere

Selvsagt er det også meget kritikkverdig at ledelsen i Tromsø IL ikke har oppfattet hvordan det stod til – all den tid Gutan har slitt rundt nedrykksstreken hele denne sesongen. I vår tapte TIL fem kamper på rad – og røk ut av cupen etter en mer enn pinlig forestilling mot FK Senja i Islandbotn. Ledelsen burde tatt tak, kjørt prosesser, sjekket stoda og sett på mulige grep.

Men så er det jo en gang slik i fotball at når resultatene uteblir, så lever de aller fleste trenere et svært så usikkert liv. Og her sitter nok hovedproblemet.

Det vet Steinar Nilsen bedre enn de fleste – på godt og vondt.

Som hovedtrener har Steinar Nilsen levert så til de grader i Tromsø IL. Han kom inn som redningsmann i 2005 og 2006. Og førte Gutan til bronse i 2008. Så kom nedturen i Brann.

Hvem skal ta over?

I fjor var oppgaven å lede TIL opp i eliteserien igjen. Der leverte Nilsen til bestått, selv om det hanglet litt på høsten.

Men i 2015 har ikke Steinar Nilsen fått det til, så enkelt er det.

Ja, klubben har vært gjennom en slags økonomisk revolusjon med kutt i budsjettene, og en helt annen profil på sammensetningen av spillergruppa. En rekke unge, nordnorske gutter har fått kontrakter – og noen av dem har til og med bidratt sterkt på A-laget.

Men bunnlinja per midten av august er fire seire av 20 mulige eliteserien – og på direkte nedrykksplass på tabellen med 10 kamper igjen å spille. Det er ikke godt nok med flere spillere som tidligere har tatt seriesølv i TIL, pluss de som ble hentet i vinter og karakterisert som gode signeringer på Alfheim.

Og når du i tillegg får grusomme 0–6 hjemme mot Strømsgodset – tidenes verste hjemmetap for TIL på øverste nivå – etterfulgt av den meget skuffende 1-1-kampen mot Sandefjord, så ble snøballeffekten for stor for både styret i TIL og Steinar Nilsen.

Nå er det Bård Flovik, Nilsens høyre hånd, som får ansvaret med å få TIL på sikker plass slik at det kan spilles eliteseriefotball på Alfheim også i 2016. Flovik har tatt over etter sparkede hovedtrenere i TIL før, men aldri over mer enn et par kamper.

Han nyter respekt for å være faglig flink på feltet. Men å stå i stormen er noe annet. Det må Flovik nå bevise at han kan. Og behersker.

Gjør han det, må han selvsagt vurderes som en kandidat til å overta permanent. En annen opplagt kandidat i den situasjonen TIL er i – med utvikling av nordnorske spillere som fokus – er Truls Jenssen.

Jenssens drøm om å skape et nordnorsk Athletic Bilbao er spennende. Et TIL bestående av spillere fra landsdelen.

Men først handler det kun om én ting:

Berge plassen i eliteserien.

Den jobben starter på Åråsen på fredag.