Hopp til innhold

– I dag er det umulig å være skuffet

Den siste vanskelige saken i norsk utenrikspolitikk er nå løst, mener Rune Rafaelsen i Barentssekretariatet etter avtalen om delelinja i Barentshavet.

Fotomontasje

Jens Stoltenberg mottar Russland president Dmitrij Medvedev for politiske samtaler. Møtet skulle vise seg å bli historisk.

Foto: Morten Holm og Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Forhandlingene har pågått i 40 år – og tirsdag ble Norge og Russland omsider enige.

De omstridte områdene i Barentshavet er nå delt omtrent på midten.

Før besøket til den russiske presidenten mente ekspertene at avtalen ikke ville komme i boks riktig ennå – Men på pressekonferansen etter møtet kunne statsminister Jens Stoltenberg fastslå at dagen var blitt historisk.

Uansett hva Stoltenberg skal bli kjent for, så har han fått til en historisk avtale som sikrer trygge og gode samarbeidsvilkår i nord. Den siste vanskelige saken i norsk utenrikspolitikk er nå løst.

Rune Rafaelsen om delelinja
Video Enighet om delelinjen i Barentshavet

VIDEO: På den allerede historiske pressekonferansen etter møtet mellom Dmitrij Medvedev og Jens Stoltenberg lanserte Stoltenberg nyheten om delelinjen.

Leder for Barentssekretariatet, Rune Rafaelsen

Leder for Barentssekretariatet, Rune Rafaelsen, var i meget godt humør tirsdag.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Kom overraskende på de fleste

For de fleste som oberserverte samtalene mellom de to statslederne Dmitrij Medvedev og Jens Stoltenberg kom avtalen som en overraskelse, sier Jakub Godzimirski, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

– Man begynte å forhandle om denne avtalen da Sovjetunionen var på toppen av sin politiske makt. Så gikk Sovjetunionen i oppløsning, og Russland har mistet kontroll over store områder. Det var en slags følelse i Russland av at man hadde mistet mye, og at det ikke var på sin plass å gi noe mer. Dette kom som en overraskelse, fordi det ikke passet med den siste tids utvikling.

– Dette er definitivt en historisk dag, både for Norge og Russland. Det har tatt 40 år å forhandle på plass avtalen. Nå er den på plass, og dette er en viktig avtale, fortsetter Godzimirski.

Alt fokus på grenseboerbeviset

Før møtet var forventningene fokusert på noe helt annet: Grenseboerbeviset , den visumfrie sonen i grenseområdet mellom Russland og Norge.

Den avtalen ble det ingen endelig løsning på under møtet, men løsningen kommer, det som gjenstår er å avklare tekniske og juridiske spørsmål før en formell avtale er klar.

Men leder i Barentssekretariatet, russlandekspert og forkjemper for en visumfri sone, Rune Rafaelsen, er ikke skuffet av den grunn.

– I dag er det umulig å være skuffet over noe som helst. Jeg har sagt at det å få til en grenseboeravtale vil være vanskelig. Så at det ikke ble en avtale i dag er ikke overraskende. Det som derimot er overraskende er at det ble en avtale om delelinja i Barentshavet.

Men kjempeoverrasket er han kanskje ikke. Han spådde jo avtalen allerede 1. april.

– Den siste vanskelige saken i norsk utenrikspolitikk

Rafaelsen sier at denne dagen er en milepæl i norsk-russisk historie.

– Uansett hva Stoltenberg skal bli kjent for, så har han fått til en historisk avtale som sikrer trygge og gode samarbeidsvilkår i nord. Den siste vanskelige saken i norsk utenrikspolitikk er nå løst.

– Hva betyr dette i praksis for Norge?

– Nå kan vi gjennomføre felles seismikk og vi kan ha enda bedre oversikt over biomassene. Vi har en felles forståelse som er basert på internasjonal lov. Hvis Norge har reelle utenrikspolitiske utfordringer så ligger de i nord, og er knyttet mot det russiske. Nå har de klart å løse dette, så grenseboerbeviset blir underordnet. Men det kommer på plass, det har både Medvedev og Stoltenberg sagt.

Illustrasjon av den nye delelinja i Barentshavet

Illustrasjon av den nye delelinja i Barentshavet. Linjene er ikke helt nøyaktige.

Foto: NRK Grafisk

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.