NRK Meny
Normal

«De fire store» kommer til Buktafestivalen - på samme kveld

Valentourettes, deLillos, Raga Rockers og DumDum Boys kommer til Buktafestivalen i Tromsø.

– Det ligger an til å bli en kveld med mange låter som veldig mange har et forhold til, sier en storfornøyd bookingsjef, Robert Dyrnes.

Han forteller at Buktafestivalen i år ønsker å hylle de store innen norsk rock, og har derfor booket hele fire norske storheter til én og samme dag. De fire bandene Raga Rockers, deLillos, Valentourettes og DumDum Boys skal alle spille lørdagen.

– Så vidt jeg vet har det aldri skjedd før. De kalles for «De fire store», og det med rette, sier Dyrnes.

For dem som har vokst opp med norsk rock på 80- og 90-tallet, så formet disse bandene vår oppvekst på en måte som ikke kan forklares i få setninger, forklarer Dyrnes.

– Selv om Jokke ikke kan være med denne dagen, håper jeg vi alle kan kle oss tøffe i pysjamas mens vi hyler oss hese og brøler «Ketchup på skjorta og sennep i ræva» i Telegrafbukta.

Høye forventninger til publikum

DumDum Boys kommer tilbake til festivalen for tredje gang. Selv om det er åtte år siden, husker bassist Aslak Dørum fortsatt den magiske stemningen på scenen.

– Det blir en vidunderlig fest i midnattssolen. Jeg forventer og forlanger at Tromsøpublikummet er like bra som de alltid er, og det regner jeg med, sier Dørum til NRK.

Han husker godt opptredenen fra 2008.

– Sist vi var der spilte vi etter Patty Smith, og det var store sko å fylle for noen enkle sjeler fra lille Norge. Men så vidt jeg husker gikk det bra, ler han.

Buktafestivalen 08

Her fra DumDum Boys spilte under Buktafestivalen i 2008, med strålende sol og høyt trykk.

Foto: Kent-Einar Myreng

Skorter ikke på energien

Settlisten før kvelden er foreløpig ikke klar, men bandet lover både gode gamle slagere og noen overraskelser. Til tross for 30 år i bransjen, 600.000 solgte plater og fire spellemannsprisen, lover bassisten krutt på scenen.

– Vi sparer på det kruttet vi har, og det leverer vi definitivt på scenen. Det å stå på en scene er morsommere enn det noensinne har vært. Vi begynner til en viss grad å forstå litt av det vi holder på med, og har kanskje blitt flinkere til å rendyrke det vi virkelig kan, sier Dørum.

– Den energien skal det i alle fall ikke skorte på.

Oppkalt etter Iggy Pop

For en knapp måned siden slapp Buktafestivalen nyheten om at også Iggy Pop returnerer til Nordens Paris. Tilfeldighetene skal ha det til at DumDum Boys byttet navn fra Wannskrækk til nåværende nettopp på grunn av en låt av «punkens gudfar».

- ÅÅH, kommer Iggy igjen? Det er jo kult! Det er veldig gøy. Vi får nok ikke sett det, men vi har sett han noen ganger. Og apropos gammel og energi. Man kan være ganske gammel og levere vanvittige energiutblåsninger, er bassist Dørums reaksjon på nyheten.

Slik var været og stemningen sist de spilte: