«Dark Room»: – Det viktigste er å finne og hjelpe ungene

Det er tilnærmet umulig å hindre deling av overgrepsmateriale, det er et stort internasjonalt problem, sier politimester Ole B. Sæverud. – Det viktigste er å hindre at barn blir utsatt for overgrep.

For mye internett

Politiet i Troms har avdekket og etterforsket flere store saker som omhandler overgrep mot barn den siste tiden.

Foto: BERTRAND BECHARD / MAXPPP

– Jeg er ikke sikker på at antall seksuelle overgrep relativt sett er større nå enn før, det er menneskelige drifter dessverre. Men det er viktig å jobbes med, sier politimester i Troms politidistrikt, Ole B. Sæverud.

Ole B. Sæverud

– Det er utrolig viktig å prioritere og etterforske saker som omhandler overgrep mot barn, sier politimester Ole B. Sæverud.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

Overgrep mot barn er utbredt, og favner til alle samfunnslag, sier politimesteren. Dokumentasjon av seksuelle overgrep spres over hele verden, og det er teknisk komplisert å avdekke.

Det mest utfordrende er at overgrepene ikke lenger er forankret geografisk, alt foregår digitalt. Ny teknologi gjør det mulig å dele på en måte som ikke var mulig før, sier politimesteren.

– Tidligere ble det sendt i posten, eller på VHS. Nå kan en inngang i Australia avdekke et stort kompleks i Tromsø, sier Sæverud.

To menn siktet i Troms

I ti måneder har politiet i Bergen, nærmest i hemmelighet, etterforsket det som nå ser ut til å være en av norgeshistoriens største overgrepsnettverk. Flere titalls menn er siktet til nå, og de fleste har tilhørighet på Vestlandet.

Mandag ble det kjent at to saker hører hjemme i Nordland, politiet i Finnmark etterforsker en person, mens politiet i Tromsø har etterforsket tre saker mot to personer i Operasjon «Dark Room».

En mann i 30-årene er siktet for to av sakene, mens i den siste er en mann i 50-årene siktet. Politiet jobber med å avklare hva den fjerde saken de har fått oversendt fra Vest politidistrikt omhandler.

Følgende saker er sendt fra Vest politidistrikt til andre politiditrikt:

Trøndelag

5

Innlandet

3

Sør Vest

1

Troms

4

Nordland

2

Øst

7

Sør Øst

2

Møre og Romsdal

1

Finnmark

1

Kripos - skal oversendes Sverige

1

Flere store sederlighetssaker

Det siste året har politiet i Troms etterforsket flere store og omfattende saker som omhandler deling av barnepornografisk materiale.

– Vi kan ikke løse problemet lokalt, kanskje ikke engang nasjonalt. Det viktigste er å finne og hjelpe ungene, og prøve å hindre at de blir utsatt for overgrep, både her og andre steder. Det er en enorm belastning for dem som utsettes.

Sæverud sier det er grusomme beskrivelser de kommer over. Men han poengterer at det er et stort spenn av typer overgrep mot barn.

– Fra det verste man kan tenke seg og godt forbi det og, til saker der det er juridiske overgrep, men ikke der fornærmede nødvendigvis forstår at det er overgrep, sier politimesteren, og legger til:

– Men dette er et saksfelt som blir prioritert høyt. Den nye politireformen handler om at vi skal ha høy teknisk kompetanse, og være mer til stede – også digitalt.