68 prosent av nordmenn over 18 år sier at det er svært eller ganske viktig for dem å finne og spise lokalmat når de er på ferie i Norge. Det kommer fram i en spørreundersøkelse gjort for Matmerk av Mediacom/Norstat i juni i år.
Finner vi lokalmaten?
I samme undersøkelse blir de som drar på ferie i Norge spurt om hvor lett det er å finne lokalmaten.
– Gledelig nok syns flere det er lett en vanskelig, sier Nina Sundqvist, administrerende direktør i Matmerk.
22 prosent syns det er ganske vanskelig eller svært vanskelig å finne lokalmat når de er på ferie. 29 prosent syns det er svært eller ganske lett å finne fram til lokalmaten på ferieturen.
– Her har vi et stort potensial. Når syv av ti syns det er viktig å finne lokalmat mens bare tre av ti syns det er lett, da kan vi gjøre dette bedre. sier Sundqvist.
Trenger synliggjøring
Det selges og serveres lokalmat på mange steder i Norge, og særlig på steder med mye turisme. Men Sundqvist mener vi må bli flinkere til å synliggjøre lokalmaten, om det så er på lokalbutikken, veikroa eller ferga. Per i dag er merkeordningen Hanen den beste veiviseren til lokalmat, ifølge Sundqvist. Ordningen viser vei til gårdsbutikker over hele landet.
– Heldigvis jobbes det aktivt med å koble lokalmat og reiseliv fra både regjering, Innovasjon Norge og mange andre aktører. Se bare hva de har fått til i Lofoten, der de merker med en tydelig rød L hvor turistene finner lokale mat og drikkeprodukter. Sånt må det bli mer av, for det skylder vi den lokalmathungrige norske turisten, avslutter Sundqvist.