Hopp til innhold

– Har ikke én dag til med barndom å miste

I fjor høst la regjeringen frem en engangsløsning som skal gi opphold for lengeværende asylbarn. – Månedslange ventetider på svar er en skandale, mener støttegruppa og foreldrene til Yalda i Tromsø.

Yalda Bahadori

Dersom familien blir sendt ut av landet er det trolig at Yalda og moren blir sendt til morens hjemland Moldova, mens faren blir sendt til sitt hjemland Afghanistan.

Foto: NRK

Etter at forskriftsbestemmelsen om at flere lengeboende asylbarn skulle få amnesti i Norge trådte i kraft 1. juli 2014, har mange familier søkt om amnesti i Norge.

Ronja Trolie

–Vi håper at Yalda kan begynne på skolen til høsten og vite at denne saken er i orden, sier Ronja Trolie.

Foto: Petter Strøm / NRK

Men ventetiden på behandling av søknadene kan ta lang tid. Målet er at søknadene skal være ferdig behandlet til høsten en gang. Noen kan måtte belage seg på å vente til nærmere jul.

Det er Utlendingsnemnda (UNE) som behandler søknadene.

– Dette er en forskrift som UNE har visst om i nesten ett år. Vi syns det er utrolig arrogant at de ikke virker innstilt på å behandle sakene fortere. At UNE ikke har forberedt seg bedre på denne prosessen er en skandale. sier Ronja Trolie i støttegruppa for Yalda i Tromsø.

– UNE er godt forberedt

I en e-post til NRK skriver UNE at de har som mål å være ferdig med de sakene som faller innenfor engangsløsningen i løpet av høsten.

– UNE er godt forberedt på at vi kan få et stort antall søknader i forbindelse med engangsløsningen. Men mange av disse vil falle utenfor de kriteriene som er satt fra Justis- og beredskapsdepartementet, sier avdelingsdirektør Marianne Jakobsen.

Bare 140 av de 750 asylbarna i Norge innfrir alle kravene for å få opphold.

Skolestart i uvisshet

Snart begynner et nytt skoleår for Yalda. En kjappere saksbehandling hadde kommet godt med.

– Yalda kunne ha visst hvilket utfall saken hennes vil få før hun begynner på skolen. Nå kan det hende dette vil trekke ut i mange måneder, sier Trolie.

– Vi har det ikke så greit

Moren til Yalda, Maria Gazul, sier all ventetid er en stor påkjenning for både Yalda og familien.

– Det burde ikke ta så lang tid når det gjelder barn. Yalda begynner snart på skolen, men har fortsatt hele livet på vent. Det er kjempevanskelig å vokse opp i usikkerhet, sier Gazul til NRK.

Hun sier forteller at familien ikke har det enkelt om dagen.

– Vi kan ikke planlegge noe og kan heller ikke gjøre noe. Ingen muligheter. Vi må bare vente.

(Saken fortsetter under bildet)

Maria Anatolie Gazul

Moren til Yalda, Maria Gazul.

Foto: Caroline Rugeldal

En skandale å vente så lenge

Den 17. september skal Yalda og familien hennes i retten for tredje gang.

– Det å gå gjennom en rettssak når man er 12 år er fryktelig vanskelig. Vi skulle ønske hun slapp å gå gjennom det for tredje gang, men slik det ser ut nå må hun det, sier Trolie.

Støttegruppa til Yaldai sendte inne en omgjøringsbegjæring til Utlendingsnemnda 1. juli når engangsløsninga tredde i kraft.

– Vi har ikke en dag til med barndom å miste, men det er det som skjer nå. At UNE ikke har forberedt seg bedre på denne prosessen er en skandale.