– Vis respekt for de som ikke får dra på ferie

Nicoline Heiberg-Evenstad har tilbragt mesteparten av sommeren hjemme, på grunn av sin ME-syke mor. Nå oppfordrer hun andre til å vise respekt for dem som ikke får dratt på ferie.

Nicoline Heiberg-Elvestad

Nicoline Heiberg-Evenstad sier det ikke er noe galt med å være hjemme på sommeren.

Foto: Privat

– Jeg har som alle andre vært veldig glad i å reise bort, men i år har jeg sett hvor fint det er å faktisk bare slappe av hjemme, sier Nicoline Heiberg-Evenstad til NRK.

11-åringen fra Finnsnes skriver blogg om morens Myalgisk encefalopati (ME)-sykdom, og om hvordan det er å leve med sykdom i familien.

I sitt siste blogginnlegg oppfordrer hun alle barn og unge til å vise forståelse for dem som ikke har fått reist på ferie i år.

– Det er så mange ulike grunner til at noen ikke reiser bort, og det må man bare respektere. Det dumt at folk erter dem som ikke kan dra på ferie, eller synes det er teit, sier Heiberg-Evenstad.

Trine Heiberg og Nicoline Heiberg

Nicoline Heiberg-Evenstad blogger om sykdommen til mamma Trine Heiberg. Hun ønsker å bruke bloggen til å informere om ME-sykdommen.

Foto: Arild Moe / NRK

– Deilig å være hjemme

Hun håper de som ikke har vært på ferie, har hatt det like koselig og fint som hun har hatt det hjemme.

– Tidligere har jeg forsøkt å rekke over mest mulig på sommeren, jeg har glemt å ta det med ro, sier Heiberg-Evenstad.

Hun har sammen med far og søsknene Syver (3) og Nicolai (7) vært på en kort ferie i dyreparken i Kristiansand og deltatt på bridgeleir i Tromsø.

– Pappa tar oss med på en liten ferie hvert år, men det er ikke kjempelange ferier. Vi er stort sett borte i fem dager, og resten av tiden er vi hjemme og i nærheten av mamma, sier hun.

Nicoline Heiberg-Evenstad

Her er Nicoline Heiberg-Evenstad hjemme på Finnsnes i sommer.

Foto: Privat

– Bryr meg om andre

11-åringen forteller at omtanken for moren har gitt henne et større perspektiv.

– Jeg kan ikke bestandig gjøre det jeg vil, og det jeg har lyst til. Det er trist, men også fint. Jeg har lært at det er viktig å bry seg om andre også, sier Heiberg-Evenstad.

Og det har bloggeren lært seg å sette pris på. I store ord beskriver hun følelsen av bruke ferien til det den «skal» brukes til.

– Jeg har hatt god tid til å gjøre ting som man ellers syns er kjedelig. Bare være sammen med familien, prate, spille spill, ja, slappet av rett og slett.

– Den beste ferien

Heiberg-Evenstad beskriver sommeren så langt som en av de beste.

– Jeg har hatt en veldig fin ferie, faktisk en av de beste noen gang. Det tror jeg er fordi jeg ikke har gjort så mye jeg har brukt å gjøre før, sier hun.