NRK Meny
Normal

– Vil bli elsket av søringer

Nordlendinger vil egentlig bli elsket av søringer, og det er bare tull at de elsker å hate Oslo.

Nils Magne Knutsen

Nils Magne Knutsen vil hjelpe søringer som har bosatt seg i nord - og samtidig kanskje lære nordlendingene noe om seg selv.

Foto: Bø kommune

Det mener forfatter Nils Magne Knutsen.

– Hatet mot Oslo er bare tøv. Osloskribentene skjønner ikke nordlendingenes behov for å bli elsket av søringer, sier Knutsen som har kommet ut med boka "En liten hjelpebok for søringer i Nord-Norge".

To typer søringer

I boken utforsker han forholdet mellom nordlendinger og søringer, og søringer i Nord-Norge.

– Jeg sorterer søringene i to typer. Den ene typen er de noe nedlatende folkene, også har man de som blir mer entusiatiske nordlendinger enn noen

Støttebok for søringer

Med boken 'Liten støttebok for søringer i Nord-Norge' håper forfatter Nils M. Knutsen å lære både nordlendinger og søringer mer om seg selv.

nordleninger våger å være, sier Knutsen som er professor emeritus i nordisk litteraturvitenskap. Men han understreker at søringene egentlig ikke kun finnes i to utgaver:

– Nei det er klart søringer er akkurat som mennesker, og finnes i mange slag. Men det er hovedsakelig de to typene jeg skriver om, sier Knutsen som har utforsket forholdet mellom de to «folkeslagene» i litteraturen.

Humor som bindemiddel

Med humor vil han knytte nordlendinger og søringer tettere sammen. Og det tror Knutsen er viktig fordi diskusjoner mellom landsdelene ofte kan bli opphetet.

Mange av dem har han nå brukt i boken sin.

– Det lange spenningsforhold mellom nord og sør er fullt av både morosmme, og mindre morsomme episoder som jeg har moret meg med. Jeg har lekt med myter og de spenningne som over århundrene har vokst frem, sier Knutsen som har prøvd å bruke Arthur Arntzens ironi som forbilde.

– Det er en vanskelig øvelse, og kan misforståes, innrømmer forfatteren og legger til:

– Det er like mye en bok for nordlendinger slik at de kan forstå hvem de selv er og hvem søringene er.