NRK Meny
Normal

– Viktig med god bemanning for å skjerme barn mot ustabile personer

Gode rutiner og god nok bemanning er det viktigste for å skjerme barnehagebarn mot ustabile personer, mener leder i Foreldreutvalget for barnehager.

Seterveien barnehage i Bardu kommune

En psykisk ustabil mann fra et asylmottak tok seg inn i Seterveien barnehage i Bardu mandag. - Det viktigste som ble gjort da var å få barna i sikkerhet, mener Foreldreutvalget for barnehager.

Foto: Monica Olaisen / NRK

– Dette er en alvorlig sak, og sikkert svært skremmende både for barn og voksne, sier Marie Therese Skinstad-Jansen.

Hun er leder i Foreldreutvalget for barnehager, og har aldri hørt om lignende tilfeller som i Bardu. Mandag ble en mann fra et asylmottak pågrepet etter at han tok seg inn i en barnehage.

Skinstad-Jansen sier det i slike tilfeller er svært viktig at barnehagen er godt bemannet.

– Det er noe med at det skal være mange nok som ser, sånn at man kan være der barna er. Barnehager strekker seg noen ganger utover store områder, og da er det viktig at det er voksne til stede som følger med og får med seg hva som skjer.

– Dramatisk situasjon

Foreldrene i Seterveien barnehage i Bardu skal samles tirsdag etter mandagens hendelse.

– Alle foreldrene har blitt kontaktet av barnehagen, og det vil være foreldremøte i ettermiddag. Vi hadde møte med de ansatte i går, og vil følge både dem og foreldrene opp fremover, sier Hege Walør Fagertun, rådmann i Bardu kommune, til NRK.

Barnehagen er åpen som vanlig tirsdag.

Ifølge rådmannen besluttet de ansatte svært raskt å ta barna inn i barnehagen da de så at mannen, som virket ustabil og forvirret, hoppet over gjerdet. Da de gjorde det forsøkte mannen å gripe ett av barna en av de ansatte holdt.

– Men de ansatte fikk avverget situasjonen raskt, og låst av barnehagen slik at mannen ble utenfor sammen med en av de ansatte som forsøkte å roe ned situasjonen. Mens dette pågikk ble det ringt til politiet, sier Fagertun.

Ifølge rådmannen var opplevelsen var dramatisk for de ansatte.

– Spesielt for den ansatte som ble værende utenfor barnehagen sammen med mannen. Heldigvis tok det ikke lang tid før politiet kom og fikk tatt hånd om denne personen.

Rådmann i Bardu kommune, Hege Walør Fagertun

Rådmann i Bardu kommune, Hege Walør Fagertun.

Foto: Arild Moe / NRK

– Viktigst å få barna i sikkerhet

Det ble umiddelbart opprettet kriseteam som har vært i barnehage og hatt samtaler med de ansatte sammen med politiet.

Marie Therese Skinstad-Jansen, leder i Foreldreutvalget for barnehager, sier at det viktigste som ble gjort i hendelsen i Bardu var å få barna i sikkerhet.

– I etterkant må man prøve å lære av episoden og gå gjennom hva som skjedde, hva gjorde vi, hva gjorde vi bra og hva burde vi ha gjort annerledes.

Rådmann Hege Walør Fagertun ønsker å skryte av de ansatte som hun mener håndterte saken på en svært god måte.

– Det har uten tvil vært svært vanskelig og dramatisk for de involverte.