Normal

– Viktig for å holde oss trygge

Feiret bergarbeidernes skytshelgen.

Feiring av Sankta Barbara i Nordnestunnelen

Korset lyste opp i den mørke tunnelen, da Sankta Barbara ble feiret i Nordnestunnelen. Se video.

De jobber på spreng med å ferdigstille den 5,8 kilometer lange Nordnestunnelen i Kåfjord. Men i dag tok arbeiderne fri for å feire Sankta Barbara – bergarbeidernes egen skytshelgen.

Markeringen fant sted 400 meter inne i tunnelen, med gudstjeneste, musikk og gløgg.

– For meg er dette en veldig viktig feiring. Min far jobbet 25 år i fjellet, jeg har jobbet i 20 år. Alle bergarbeidere hjemme i Slovakia feirer denne dagen, forteller tunnelarbeider Jan Juracka til NRK.

Mogens Linhardt Pedersen

Sogneprest i Kåfjord Mogens Linhardt Pedersen ledet seremonien.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Kvinnefigurer passer på

Rundt 100 arbeidere fra 14 nasjoner jobber med å bygge Nordnestunnelen på E6 i Troms. I hver ende av tunnelen står en 50 centimeter høy kvinnefigur, som passer på at alt går bra under bygningsarbeidet.

Vi feirer Sankta Barbara slik at arbeidet vårt er uten ulykker, sånn at vi er trygge, sier Peter Zak, også han tunnelarbeider fra Slovakia.

– Dette er en fin anledning for å takke arbeiderne. Det er derfor vi opprettholder denne tradisjonen, forteller prosjektleder Aquil Briggen, mens han serverer gløgg til arbeiderne sine.

Aquil Briggen

Aquil Briggen som er prosjektleder for Nordnes-tunnelen synes tradisjonen med å feire Sankta Barbara er en fin tradisjon.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Viktig tradisjon

Sankta Barbara feires av bergarbeidere over hele verden. Mange steder får arbeiderne også fri den 4 desember. Slik er det også i Kåfjord. Feiringen er en viktig tradisjon å holde i hevd, mener entreprenøren.

– Vi har arbeidstakere fra mange land. Feiringen av Sankta Barbara er en feiring av sentrale verdier som de har tatt med seg hjemmefra, sier administrerende direktør i entreprenørselskapet Marti, Åsmund Ellingsen.

Mandag morgen gjenopptas arbeidet med Nordnestunnelen i Kåfjord. Onsdag eller torsdag er det gjennomslag for tunnelen. Den tas i bruk i 2018.

Nordnestunnelen forsinket: – 2,4 kilometer sprenging igjen før vi får hull i fjellet