– Vi trenger ingen hjertesukk eller hjelp sørfra

Ordfører i grensekommunen Kvænangen er lei av nedsettende karakteristikker av Troms og Finnmark. – Nå må vi lande debatten og komme videre, sier Eirik Losnegaard Mevik.

Eirik Losnegaard Mevik

– Vi i grensekommunen ser en del ting som resten av Troms og Finnmark ikke ser, sier ordfører i Kvænangen Eirik Losnegaard Mevik. Han tror en sammenslåing kan slå positivt ut i saker som omhandler infrastruktur og transport, og vil ha seg frabedt hjertesukk og hjelp fra sør i landet.

Foto: Laila Lanes / NRK

Han står på mange måter med en fot i hvert fylke, ordfører i grensekommunen Kvænangen i Nord-Troms, Eirik Losnegaard Mevik.

Mens debatten om et sammenslått Troms og Finnmark igjen har funnet veien til Stortinget, står folk i kommunen han leder langs veien og venter på flere busser i retning Finnmark.

– Vi har i dag null kommunikasjon inn til nærmeste by Alta, som er en stor by i nordnorsk målestokk. Vi tror et fylke som ser Troms og Finnmark under ett vil løse denne utfordringen bedre for oss, sier Losnegaard Mevik.

Finnmarksbyen Alta er i vekst. Nord-Tromsingene i Kvænangen vil komme nærmere aktiviteten der.

– Jeg hørte en fylkesordfører komme med et hjertesukk sørfra der han sa at «Finnmark er så spesiell. La dem nå bare være i fred der oppe, stakkars». Kanskje jeg lyttet med feil briller, men av sånt blir jeg bare helt matt, sier Losnegaard Mevik.

Alta ligger knappe 50 kilometer unna kommunesenteret i Kvænangen i luftlinje, men hvor lenge folk i Kvænangen må vente på en avklaring og et mulig bedre busstilbud er høyst usikkert.

Monica Mæland og Ragnhild Vassvik intervjues

Fylkesrådsleder i Troms Willy Ørnebakk, fylkesordfører Ragnhild Vassvik og kommunalminister Monica Mæland sammen under Kirkeneskonferansen i 2018. Vassvik sier nå at det eneste tema hun vil møte kommunalministeren for å diskutere er en opphevelse av vedtaket om å slå sammen Troms og Finnmark.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

«Statsavhengig. U-land. Koloni i Norge»

Årsaken er at fylkesledelsen i Finnmark ikke ønsker å bli slått sammen Troms. For det har politikerne så vel som innbyggerne i Finnmark måttet tåle til dels harde beskrivelser av fylket sitt.

Gunnar Stavrum, sjefredaktør i Nettavisen

– Vi kan ikke la et bitte lite mindretall på 30.000 Finnmarkinger skal få tegne norgeskartet, sier sjefredaktør i Nettavisen Gunnar Stavrum til NRK.

Foto: Johan B. Sættem

Finnmark har blitt kalt et statsavhengig og klientinfisert u-land og en koloni i Norge, dersom fylket blir stående alene.

De siste karakteristikkene kom fra sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, men flere har brukt omtalt Finnmark i lignende ordelag i sammenslåingsdebatten.

Fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik, sier Stavrums karakteristikker av Finnmark viser store kunnskapshull. Hun mener debatten vitner om et behov for myteknusing om regionen uavhengig om Finnmark forblir et eget fylke eller ikke.

– Vi har drevet fylkeskommune i mer enn 100 år. Vi har ingen problemer med å rekruttere egne folk. Vi har i løpet av få år redusert frafallet fra videregående skole betydelig, og er blant de beste på å rekruttere lærlinger, sier Vassvik.

Willy Ørnebakk

Fylkesrådsleder i Troms Willy Ørnebakk (Ap) fikk ikke selskap av Finnmarks fylkesordfører under mandagens møte med kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Foto: PÅL HANSEN/NRK

– Finnmark har ikke en plan B

Mandag var fylkesordføreren i Finnmark og fylkesrådslederen i Troms innkalt til et møte av kommunalminister Monica Mæland. Kun Willy Ørnebakk fra Troms møtte opp. Finnmark nektet å delta.

Finnmark vil fortsatt kun diskutere en reversering av sammenslåingsprosessen med kommunalministeren. Fylkesordføreren fastholder at det ikke eksisterer en plan B.

– Jeg har ikke et klart svar nå på hvordan vi vil agere dersom Stortinget opprettholder sitt vedtak. Det må vi ta når vi kommer dit. Det som er sikkert er at motstanden i Finnmark ikke vil minke. Jeg er redd for at en sånn situasjon vil skape veldig dype sår som ikke vil leges med det første, sier fylkesordfører Ragnhild Vassvik til NRK i dag.

Kommunalministeren har sagt hun vil avvente Stortingets behandling senere i høst. Samtidig er Arbeiderpartiet splittet i spørsmålet om Finnmark skal bestå alene.

Regjeringspartiet Venstre har snudd, og åpner for at Finnmark kan fortsette som eget fylke, melder Aftenposten.

Kristelig Folkeparti har sagt de vil avvente oppgavefordelingen før de legger sin stemme i kurven. Den kan bli avgjørende for prosessen videre.

I mellomtiden merkes det svært godt i grensekommunen Kvænangen at prosessen drar ut.

– Jeg opplever stor forståelse blant folk for at Finnmark ikke ønsker å sammenslås. Men nå ønsker vi å få landet debatten. Det tror jeg gjelder alle. Nå må Stortinget ta ned ballen fort, slik at vi kan komme videre, sier ordfører i Kvænangen, Eirik Losnegaard Mevik.