Hopp til innhold

– Menn fra 40 til 55 glimrer med sitt fravær

Den sjuende utgaven av Tromsøundersøkelsen går mot slutten, og prosjektleder Heidi Johansen ønsker svært gjerne større oppmøte av en spesifikk gruppe i innspurten.

Prosjektleder Tromsøundersøkelsen, Heidi Johansen

Prosjektleder Heidi Johansen sier de trenger 3000 flere tromsøværinger i årets Tromsøundersøkelse.

Foto: NRK

– Gruppen som har absolutt lavest oppmøte er menn i aldersgruppen 40 til 55. Fra 60 år og oppover, så strømmer folk på. Nå håper vi at flere bruker den siste måneden til å møte opp, og da spesielt menn fra 40 til 55 år, sier Johansen til NRK.

Om vel en måned er det over for denne gang, og da har titusenvis av tromsøborgere blitt undersøkt fra topp til tå.

– Vi har en veldig sterk tradisjon på at tromsøværinger stiller opp. Vi er best i Norge, kanskje faktisk best i verden. Men vi ser at det er en fallende trend på oppmøte overalt, også her i Tromsø. Derfor ønsker vi at enda flere kommer, forteller prosjektleder Heidi Johansen.

– Julaften for oss

Tirsdag ble det kjent at Tromsøundersøkelsen får 1,5 millioner kroner i gave fra fylkeslaget til Nasjonalforeningen for folkehelsen. Undersøkelsen er en av verdens største folkehelse-undersøkelser, og den startet i 1974.

Tromsøundersøkelsen lokaler

Tromsøundersøkelsen har egne lokaler på Langnes i Tromsø.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Det er dyrt å forske, og når vi får en slik gave er det julaften for oss. Det gjør alt mye mer forutsigbart. Vi kan fokusere på det vi er aller best på, nemlig forskning, og ikke på søknader om midler.

Tromsøundersøkelsen er også inne på statsbudsjettet, noe som gleder prosjektlederen.

– Vi ser på det som en anerkjennelse av jobben som har vært gjort i 40 år, og det er takket være alle tromsøværingene som strømmer på.

– Vekta vår går kraftig opp

Det er mange som spør prosjektleder Heidi Johansen om hva Tromsøundersøkelsen egentlig har bidratt med.

– Jeg pleier å si når folk spør etter et enkelt svar, at vi har bidratt til betydelig redusert forekomst og dødelighet av hjerte- og karsykdommer. Vi lå veldig høyt her i nord og nå er vi på landsgjennomsnittet.

Selv om de ser en gledelig utvikling når det gjelder hjerte- og karsykdommer, forteller Johansen at de har lagt merke til en annen negativ utvikling.

– Vekta vår går kraftig opp, og det har den gjort jevn og trutt hele tiden. Derfor måler vi nå objektivt hvor aktiv vi er.

Selv om de har holdt på siden 1974 og det stadig vekk kommer nye metoder å hente inn data på, tror ikke Heidi Johansen at Tromsøundersøkelsen forsvinner med det første.

– At det kommer flere Tromsøundersøkelser, det tror jeg vi kan slå fast. Men nå har vi en måned igjen av denne runde, så vi konsentrerer oss om å sluttføre den først.