– Vi så frykten i ansiktene til folk, bokstavelig talt

To ektepar fra Tromsø, som var i Nice under det brutale terrorangrepet torsdag kveld, forteller hva de opplevde.

Hugo Øien

I SIKKERHET: Hugo Øien gikk ut av området like før angrepet skjedde. Bildet er tatt før angrepene.

Foto: Privat

– Hodet ble fylt av andre ting enn akkurat ferie. Tragedien preger oss, sier Tromsø-mannen Hugo Øien til NRK.

Han og ektefellen Gunnhild befant seg i går like i nærheten av terrorangrepet som så langt har kostet 84 mennesker livet. Angrepet var rettet mot en folkeansamling ved strandpromenaden i Nice.

En folkemengde var samlet i forbindelse med den franske nasjonaldagsfeiringen. Det ble sendt opp fyrverkeri. Ekteparet, som er på ferie i byen, forteller at de gikk ut av området like før angrepet skjedde.

– Vi hørte kraftige smell da vi gikk opp en sidegate, og trodde det var slutten på fyrverkeriet. Vi opp til hotellet og fikk beskjed om hva som har skjedd, forteller Øien.

Terror i Nice, juli 2016

I SIKKERHET: Gunnar Pallesen og Jorunn Nyheim er på ferie.

Foto: Privat

Så frykten

Et annet ektepar fra Tromsø, Gunnar Pallesen og Jorunn Nyheim, er på ferie. Pallesen forteller at de i går kveld vurderte å besøke en restaurant ved strandpromenaden i Nice.

– Heldigvis ble det ikke slik, og vi besøkte heller en restaurant inne i byen, sier han.

– Jeg vil tro vi var omtrent en kilometer unna. På tampen av middagen at vi så at folk løp rundt omkring. Vi tenkte at det kunne være uvær på vei. Det var jo samtidig fyrverkeri og smell som vi koblet til feiringen. Vi skjønte ikke hva som var i ferd med å skje, før etter ei stund. Men vi så jo frykten i ansiktene på franskmennene, bokstavelig talt. Det var paniske tilstander i byen.

Ekteparet ble bedt om å ta tilflukt inne i restauranten.

– Etter å ha vært inne i restauranten tok vi oss hjem og til leiligheten vi bor i, som ligger i nærheten av havnen her i Nice. Vi fikk da satt på TV-en og etterhvert oppdatert oss på hva som hadde skjedd. Vi ble sittende store deler av natta og følge med på de forferdelige scenene som vistes på TV, med stadig flere omkomne.

Frankrike har i siden inngangen av 2015 vært rystet av flere brutale terrorangrep. Pallesen opplever at folk i Nice er redde.

– Dette er veldig trist for alle som har mistet livet og de pårørende. Man føler en sårbarhet når dette skjer i midt hjertet av Europa.

Lamslått

Ekteparet har ennå ikke har tatt stilling til om de skal fortsette ferien i Nice. Hugo Øien forteller at de velger å bli i byen.

Delphine Briet Olsen er fra Nice og bosatt i Tromsø. I en SMS til NRK skriver hun:

Jeg er lamslått og lei meg. (...) Følger godt med på alt som skjer der nede og krysser fingrene for at det går bra med familie og venner.