NRK Meny
Normal

– Vi må vurdere å kutte tilskuddet til teateret

Fremskrittspartiet i Tromsø vil kutte kommunens støtte til Hålogaland Teater. – En avtale er en avtale, sier teaterets styreleder.

Den uendelige historie

Frp-politiker mener Hålogaland Teater selger for få billetter, og vil vurdere å kutte kommunens støtte til teateret.

Foto: Ola Røe

Det er den vanskelig økonomiske situasjonen i Tromsø kommune som gjør at politikerne nå leter med lys og lykte etter sparemuligheter.

Jan Blomseth, som er gruppeleder for Frp i Tromsø kommunestyre, mener at de 5 millionene i årlig støtte til HT, bør være i faresonen.

Færre går på teater

– Jeg er bekymret over at det var en stor nedgang i billettinntekter i fjor, og at publikum nå bare betaler 2 prosent av teaterets utgifter, sier Jan Blomseth. Det er ikke forsvarlig å drive slik i lengden, sier han.

Jan Blomseth

Jan Blomseth (Frp) mener kommunens dårlige økonomi gjør at man må vurdere å kutte tilskuddet til HT.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Blomseth erkjenner at Tromsø kommune, som en at teaterets eiere, er forpliktet til å betale sin andel, men slår fast at kommunen nå må kutte kraftig i utgiftene.

– Når krybben er tom, må vi løfte hver stein for å spare, sier han. Og da er slike tilskudd som dette en av mulighetene.

Kommunen stiller krav

Jonas Stein (V) er byråd med ansvar for kultur. Han synes ikke det er en god løsning å vurdere kutt i teaterstøtten. Men han legger til at Tromsø kommune har gjort det klart for teateret at eierne stiller krav.

– Vi legger oss i bort i hva som spilles på HT, men vi har klare forventninger om høye besøkstall, sier Stein. Dette vet både styreleder og teatersjef, legger han til.

– Vi har kontroll

Herman Kristoffersen er styreleder i Hålogaland Teater. Han blir ikke skremt over at

Herman Kristoffersen

Styreleder i HT, Herman Kristoffersen, sier de har situasjonen under kontroll. Tror ikke kommunen kommer til å kutte tilskuddet.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

politikerne rasler med sablene.

– Dette har vi hørt før, men vi har klare avtaler med staten, Tromsø kommune og de andre eierne. En avtale er avtale, sier Kristoffersen.

– Men vi har fullt fokus på dette med billettinntekter og publikum, sier han. Vi er sikre på at vi skal få langt flere til teateret i år enn det vi hadde ei fjor.

– Men vi må også huske på at vi har en plikt til å bringe kunst til folket, også den som ikke har det største publikum, sier Herman Kristoffersen. Vi må finne den rette balansen, sier han.