NRK Meny
Normal

– Vi kan ikke velge å snu oss bort fra flyktningkrisen

Artisten Marthe Valle fra Harstad er ikke redd for å si høyt og tydelig ifra hva hun mener om flyktningpolitikken. Mye fordi hennes møte med båtflyktninger satte varige spor.

Marthe Valle 2014

Det Marthe Valle er mest opprørt over er at vi bor i land der vi er såpass privilegert at vi kan velge om vi skal snu oss bort eller om vi skal forholde oss til realiteten. – Det er en flyktningkrise som er helt reell.

Foto: asamaria.com

– Jeg så ikke en eneste lykkejeger. Jeg så desperate mennesker som flyktet fra noe jeg tror er verre enn hva vi klarer å forestille oss. Det er vondt å forholde seg til.

Marthe Valle har vært på den greske øya Lesvos der mange flyktninger kommer i land. Hun jobbet der som sykepleier på et akuttmottak, men turen har satt varige spor. Først og fremst som mor.

– Som mor eller far tar du ikke med deg barnet ditt på en slik ferd med mindre du er helt desperat og er nødt til å komme deg vekk.

– Gjenklang til en tid om jeg trodde vi hadde lært av

Harstad-artisten har lenge engasjert seg i flyktningpolitikken, og nylig skrevet innlegg både i Harstad Tidende og i iTromsø.

Der skriver hun blant annet: «Jeg er også bekymret for våre barn fremtid, men mest fordi de ikke skal tilgi oss for at vi ikke har lært noe av historien».

– Jeg ser en hardere retorikk blant politikerne våre enn hva jeg noen gang har opplevd. Det er en retorikk som gir gjenklang inn i en tid som jeg trodde vi hadde lært noe av. Mennesker er ikke parasitter som kommer hit for å stjele av det som er vårt.

Nylig sa Venstre nei til innstrammingstiltakene til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og regjeringen har sendt ut på høring.

– Det var veldig godt at Venstre sa ifra på en tydelig måte. Vi må ha regler og et system som fungerer i møte med denne voldsomme utfordringen, men vi må være bevisst på hvilket menneskesyn det er vi skal forfekte. Fordi det kommer noe etterpå og det er integrering, som er minst like viktig.

– Flere sier ifra

Valle mener at måten flyktninger blir omtalt på er et menneskesyn som hun føler er i strid med de grunnleggende norske verdiene. Derfor vil hun si ifra, høyt og tydelig.

Men om det har hatt noe effekt synes hun er vanskelig å si.

– Man kan bli ganske desillusjonert av å se at det er veldig mange som er enige med for eksempel integreringsministeren vår. Alternativet til å ikke si ifra er ikke et godt alternativ. Heldigvis er det flere som hever stemmer sin, fordi jeg tror flere skjønner at det er en farlig utvikling vi ser nå og at vi er nødt til å si ifra.