– Vi hjalp en norsk soldat i kamp for fedrelandet

1. juledag har «Den 12. mann» premiere på landets kinoer. 87 år gamle Ottar Pedersen satt som ung gutt på en hemmelighet som er en sentral del i filmen.

Jan Baalsrud og Ottar Pedersen

Jan Baalsrud og Ottar Pedersen på Furuflaten i Lyngen under andre verdenskrig.

Foto: Ukjent

NRK Troms vil i julen servere dere et gjensyn med noen av våre beste saker fra 2017 så langt.

Tidligere i desember fortalte vi om Ottar Pedersen fra Lyngen som under andre verdens krig måtte holde på en hemmelighet på liv og død.

Han var 13 år gammel da det plutselig ramlet inn en ukjent mannsskikkelse i huset der han bodde med familien sin, mannen var tilsølt av blod.

På denne tiden var tyske soldater en del av hverdagen for Ottar og andre innbyggere på Furuflaten. Men det var ikke hverdagskost å få besøk av en blod og opphovnet mann med sko og strømper frosset fast til beina.

Hvem mannen var, fikk ikke Ottar vite. Og ordet om den hemmelige gjesten måtte ikke ut på bygda, det ville være farlig.

Først etter krigen fikk Ottar vite av onkelen sin at mannen var en norsk soldat som hadde vært på dramatisk flukt fra tyskerne, nemlig motstandsmannen Jan Baalsrud.

Les historien om Ottar som nå er 87 år gammel og som kommer til å rulle over utallige kinoskjermer som statist i «Den 12. mann»:

Thomas Gullestad og Ottar Pedersen

14. desember er det verdenspremiere på spillefilmen «Den 12. Mann», hvor Ottar Pedersen har en statistrolle. Thomas Gullestad spiller rollen som Jan Baalsrud.

Foto: Jarle Nyttingnes