– Vi har utrygge tider i vente

Påskeferien er rett rundt hjørnet. I Nord-Norge er skredfaren moderat, men skredekspertene frykter at det kan forandre seg.

Statskog Fjelltjeneste

Statskog Fjelltjeneste melder at det har lagt seg opp store skavler i lesider på fjellet i Nordland og Troms. De ber folk være obs på snøskred i disse områdene. Isen i fjellet er generelt god ved uregulerte vann, mens i lavereliggende områder begynner isen å bli mer usikker. Dette bildet er fra Gressdalen i Narvik.

Foto: Arild Bondestad / Statsskog

Skredfaren i Nord-Norge er satt til faregrad to på skalaen, moderat skredfare.

– Det betyr ikke at det er ufarlig. Du må ha kunnskap for å ferdes i skredterreng, sier Kosberg.

Et snølag med det som kalles kantkornet snø, som nå ligger dypt nede i snøen, kan gi økt skredfare etter hvert.

– Dette er et svakt snølag som ligger nede i snødekket. Snølaget er lett å utløse under de rette forholdene. I midten av mars hadde vi mye myk snø som la seg oppå dette laget, da hadde vi flere skred, forklarer Kosberg.

Kan bli farlig

Snøen som har lagt seg den siste tiden i nord er tyngre og mer kompakt. Ifølge Kosberg har den skapt en armering over det skjøre snølaget lenger ned.

– Vi har utrygge tider i vente. Med en gang temperaturene øker og det øverste snølaget blir mykere, er faren større for at man påvirker det skjøre laget, og da utløse skred, sier hun.

De som har tenkt å ta turen til Kilpisjärvi i Finland i påskeferien, må også passe på. Her meldes det om faregrad tre, betydelig snøskredfare. Spesielt på de populære fjellene Saana og Malla er det store snøheng, som lett kan løsne av skuterkjøring eller på grunn av skigåere.

Supernytt - Derfor skjer det et snøskred

Se hvordan et snøskred utløses.

– Gå på tur

Saila Kuukasjärvi på Natursenteret i Kilips ber folk bruke sunt bondevett, men oppfordrer folk til å nyte påsken på tur likevel.

– Det finns jo rikelig med trygge områder både for skuterkjøring og skigåing, så alle kan nyte friluftlivets gleder i påsken, sier Kuukasjärvi.

Også Solveig Kosberg hos Varsom.no forteller at folk ikke må holde seg unna fjellet.

– Vi oppfordrer folk til å kose seg ute, men de må følge med på skredvarslingene. Er du usikker på terrenget du planlegger å gå på tur i bør du velge et slakere terreng. Og husk at vår varsling er en støtte til dine egne vurderinger, ikke burk oss som fasit, sier hun.