NRK Meny
Normal

– Vi har råd til å hjelpe foreldre med syke barn

Partileder Jonas Gahr Støre møtte Merethe Stiberg og Audun Domaas Pedersen som har en kreftsyk datter og opplever at regelverket gir dem problemer.

Møtte fortvilte foreldre

Ap-leder Jonas Gahr Støre og Tromsø Ap sin ordførerkandidat Jarle Aarbakke møtte foreldrene til kreftsyke Madelin(6), Merethe Stiberg og Audun Domaas Pedersen.

Foto: Privat

– Samfunnet bør være mer imøtekomne overfor foreldre med syke barn. Fungerer ikke regelverket, må vi endre det, slår Støre fast overfor NRK.

I 2013 ble datteren Madelin diagnostisert med akutt lymfatisk leukemi. Halvveis i behandlingen stilte NAV foreldrene overfor det de opplevde som et umulig valg.

– Enten skal Madelin få kunne gå på skolen på gode dager og jeg mister halve inntekten min - eller så må jeg gjøre som NAV foreslår, og sykemelde meg, fortalte Stiberg i et intervju med Nordlys.

Byråkrati

Sykmeldingen varer i ett år, og det gjenstår ennå ett og et halvt år av datterens kreftbehandling. I tillegg vil «diagnosen» fra legen kunne følge mora i fremtiden om hun vil ha forsikring.

Noe av det verste er likevel å oppleve at byråkratiet gir merbelastning i en vanskelig tid.

– Pleiepenger utbetales likt som sykepenger når du selv er syk, og er en stønad man blir berettiget ved plutselig og alvorlig sykdom hos barn over en viss periode. I vårt tilfelle har NAV Forvaltning "friskmeldt" min datter på tross av at legene mener en foresatt alltid må være til stede hos henne på grunn av birkninger og akutte komplikasjoner. NAV vil også ha meg tilbake på jobb, selv om hun har over ett år igjen av sin behandling og dette er en behandling hun blir svært dårlig av.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

På sykehus

Merethe Stiberg og datteren Madelin (6).

Foto: Privat

Trekkes i lønn

I april fikk foreldrene innvilget pleiepenger, men annenhver måned må de sende inn omfattende dokumentasjon.

NAV vil vite hvor syk datteren er og hvor mye hun klarer å gå i 1. klasse.

– Er hun mange timer på skolen og formen er bra, blir jeg trukket i lønn. Da mener NAV at jeg skal møte på jobb disse få timene. Det er umulig siden jeg jobber i Widerøe og flyr. Systemet fungerer ikke, konstaterer Madelins mamma.

Bør kunne løses

I Tromsø møtte Støre foreldrene og fikk høre om deres situasjon.

– Det er såpass få foreldre som får syke barn, så dette har samfunnet råd til, sier Støre og varsler at han vil bringe saken inn for stortinget.

– Hvor raskt kan denne saken løses?

– Jeg tenker at vi trenger ikke vente til 2017 for å få løst dette. Jeg har tro på at alle partier ser at dette er noe vi bør ta tak i, sier Støre.

Stiberg er fornøyd med tilbakemeldingene fra Arbeiderpartiets partileder.

– Det var noe slikt som dette jeg håpet på, sier hun til NRK.