Hopp til innhold

– Vi har en real måkejobb foran oss

Vinden reiv godt i husene i Longyearbyen natt til torsdag, og etterlot store mengder snø rundt bebyggelsen. Foreløpig opprettholder Sysselmannen evakueringen av 58 personer.

Isak titter ut

Isak (3) prøver å titte ut gjennom et snødekt vindu etter uværet som har herjet i Longyearbyen.

Foto: Tove Jenssen Røddesnes

Tove Jenssen Røddesnes i Longyearbyen kan ikke se ut av vinduene i huset sitt. Alle er dekket med snø. Natt til torsdag blåste det full storm på Svalbard. På fjellet og flyplassen var det orkan i kastene.

– Men jeg har tittet ut døra. Vi har en real måkejobb å gjøre for å komme oss ut, forteller Røddesnes.

I Longyearbyen står husene på påler, noe som gir en helt spesiell opplevelse når det blåser som verst i byen.

– Det rister bra. Det blir nesten som å sitte oppå vaskemaskinen når den sentrifugerer, forteller Røddesnes.

På grunn av uværet har Sysselmannen valgt å evakuere 58 personer i delen av Longyearbyen som kalles Nybyen.

Torsdag morgen har vinden løyet litt, og det er ikke like dårlig sikt som det var onsdag kveld og natt til torsdag. Sysselmannsførstebetjent Thor-Arild Hansen forteller at de ikke har registrert noen hendelser eller snøskred, men snøskredfaren holder seg på faregrad fire.

Ny vurdering

Klokken 08 dro Sysselmannen ut med beltevogn for en ny vurdering av områdene.

– Jeg skal være forsiktig med å spå noe som helst, men ettersom skredfaren forholder seg uendret kan de hende at vi ikke gjør endringer når det kommer til evakueringene, sier leder for lokalstyret i Longyearbyen, Arild Olsen.

Etter et møte mellom lokalstyret, Sysselmannen og NVE, bestemte det seg for å opprettholde evakueringen.

– Det er åpenbart stressende for befolkningen å til stadighet må være nødt til å evakuere. Det er jo so regel de samme byggene som er utsatt, sier Olsen, som oppfordrer befolkningen til å følge de råd som kommer fra Sysselmannen og lokalstyret, og å holde seg oppdatert på eventuelle nye beskjeder.

Arild Olsen, lokalstyreleder

Leder for lokalstyret i Longyearbyen, Arild Olsen, ber folk følge rådene som er gitt fra myndighetene.

Foto: Helge Carlsen/NRK

Hjelp til å måke seg ut

Tove Jenssen Røddesnes og familien hennes bor i et av husene som ikke ligger i et skredutsatt område. Hun har også forståelse av at folk som stadig må evakueres synes det er slitsomt.

– Men så lenge personer ikke blir skadet, har jeg et inntrykk av at folk i Longyearbyen lar seg fascinere av denne type vær, sier hun.

Hvordan tar barna dine det?

– Det blåste ganske kraftig da vi hentet i barnehagen i går, men da var de ute og lekte. Vi får ganske hardføre barn av å bo her, og de merker ikke så mye til det.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark