– Vi har alle brukt hersketeknikker

Onsdag kveld arrangeres det et kurs om hersketeknikker i Tromsø. Sjekk lista og se om du har brukt noen av de fem vanligste formene for hersketeknikk.

Utestenging

Usynliggjøring er en av de mest kjente hersketeknikkene. Å bli usynliggjort kan fort gjøre oss usikre på oss selv.

Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

– Det var det yngste medlemmet vårt, Maria på 14 år, som tok initiativet til denne kvelden. Hun går på ungdomsskolen, og opplever mye bruk av hersketeknikk, særlig på internett, forteller Marte Nustad i Kvinnefronten i Tromsø.

Onsdag kveld holder e et kurs om hersketeknikker i Tromsø. I forberedelsene til kurset har Nustad lært en del mo seg selv.

– Alle bruker hersketeknikker, i større eller mindre grad. Det er ikke alltid slik at vi gjør det med vilje, det kommer bare automatisk. Jeg tok meg selv i å bruke en av teknikkene da vi hadde et møte om dette kurset, sier Nustad.

– Når du er klar over de forskjellige hersketeknikkene, blir du ikke like satt ut når du blir utsatt for dem, og det blir enklere å ikke bruke dem selv.

Det finnes flere typer hersketeknikker. På sitt kurs velger Kvinnefronten å ta for seg de fem typene som tidligere professor i sosialpsykologi, Berit Ås, har jobbet frem:

1. Usynliggjøring

Usynliggjøring kan for eksempel være at du ikke blir sett av møteleder når du ønsker å ta ordet, at ingen kommenterer eller svarer på det du sier. Ifølge Ås er det ubehagelig å snakke med folk som gir oss lite respons, og det fører til at vi blir usikre.

2. Latterliggjøring

Det kan være flere måter å latterliggjøre folk på. På sine nettsider velger Berit Ås å bruke et eksempel om at responsen på noe du sier kan være «Det kan du ikke mene, lille venn» eller «Ethvert fornuftig menneske vet jo at det der er feil».

3. Tilbakeholding av informasjon

Du blir holdt utenfor avgjørelser eller samtaler du burde vært en del av.

Et typisk eksempel er at avgjørelser blir tatt i fora der ikke alle er invitert, for eksempel på golfbanen eller i garderoben på treningssenteret, eller rett og slett i møter du ikke er invitert til.

Ensom

Blir avgjørelser som rammer deg tatt uten at du er invitert med i diskusjonen? Da utsettes du for en type hersketeknikk.

Foto: Jan Haas / NTB scanpix

4. Dobbeltstraff

Når noe er galt uansett hva du gjør. Berit Ås bruker følgende eksempler på sin nettside:

«Jobber du for mye, går det utover familien, jobber du for lite, går det utover jobben din. Tar du ut et år i svangerskapspermisjon, koster du firmaet penger, gjør du det ikke, tenker du kun på karrieren din og ikke på barnet og familien. Har du et rotete skrivebord, er du ikke i stand til å organisere arbeidet, har du et ryddig skrivebord derimot, har du for lite å gjøre. Samme hva du gjør, like galt er det.»

5. Påføre skyld og skam

Når noe skjer deg, er det gjerne din egen feil. Ås bruker blant annet eksempelet med at kvinner og jenter som er utsatt for overgrep får skylden selv.

Hersketeknikk

Når kvinner får skylden for overgrep de er utsatt for, er de ofre for hersketeknikk.

Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix