Hopp til innhold

Ny storsatsing fra NRK: – Vi har aldri gjort noe lignende før

Alle som skal delta på «Oppdrag Nansen» må forberede seg godt, med flere timer trening i uka. Det gjelder både deltakerne, programlederne og folket bak kamera.

Oppdrag Nansen

Johanne Jerijærvi (til venstre), Erika Gjelsvik, Elias Damli, Johannes Breivik og programleder for «Oppdrag Nansen», Aleksander Gamme (bak) under forberedelsene til ekspedisjonen.

Foto: Ole Kaland / NRK

Oppdrag Nansen

Prosjektleder Håvard Gulldahl (foran) og regissør, Mattias Høyem ute på tur for å gjøre seg forberedt til «Oppdrag Nansen».

Foto: Håvard Gulldahl / NRK

– Vi har aldri gjort noe lignende før. Det har vært et svært krevende prosjekt så langt. De personlige forberedelsene med trening og øvelse kommer i tillegg til at vi må planlegge selve TV-programmet og ekspedisjonen, sier Håvard Gulldahl, prosjektleder for «Oppdrag Nansen».

NRKs nye storprosjekt for barn involverer NRK Troms, NRK Super og barn fra hele Norge.

– Vi ønsker å gi barn et begrep om hvordan det går med klimaet på jorda, og gi dem en mulighet til å sette seg inn og forstå et tema de sikkert har hørt eller lest litt om, men ikke har klart å sette i sammenheng, sier Gulldahl.

– Det er et knalltøft eventyr hvor fire 13-åringer får sitt livs utfordring med å komme seg til et av de mest øde og vanskelige områdene i verden. De har gode forutsetninger med gode hjelpere, men det er opp til barna selv. De må mestre egne frykter og lære ting de aldri trodde de skulle klare for å nå målet, fortsetter han.

Bli med når Håvard Gulldahl og Mattias Høyem øver på skyting, i tilfelle de møter isbjørn på Svalbard.

Bli med når Håvard Gulldahl og Mattias Høyem øver på skyting, i tilfelle de møter isbjørn på Svalbard.

Lærer mye på vei til Nordpolen

9. mars starter første del av ekspedisjonen som skal ende opp på Nordpolen i slutten av april. De fire 13-åringer får med seg ekspedisjonsleder Børge Ousland og programleder Aleksander Gamme når de skal utforske Arktis.

– Nordpolen et av målene, men på veien dit skal vi gå i fotsporene til Fridtjof Nansens forskning. Det blir en kombinasjon av vitenskap og ekspedisjon, og barna får hele tiden lære nye ting, møte nye folk og besøke nye steder, slik at de til slutt sitter igjen med innsikt som kan gi like store ringvirkninger for deres generasjon, som Nansens forskning gjorde da han kom tilbake fra Arktis, sier Gulldahl.

Mattias Høyem og Håvard Gulldahl trener på å slå opp telt i dårlig vær før turen går til Svalbard og Nordpolen.

Mattias Høyem og Håvard Gulldahl trener på å slå opp telt i dårlig vær før turen går til Svalbard og Nordpolen.

Må lære seg å skyte

Johanne Jerijærvi skal til Nordpolen med Oppdrag Nansen

Johanne Jerijærvi kan bli den yngste jenta på Nordpolen.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

I forkant av ekspedisjonen har både barna og produksjonsteamet måtte forberede seg godt.

– Før vi reiser til Svalbard og Nordpolen må vi kunne sette opp telt i all slags vær. Vi har trent på det siden i sommer, og har i det siste fått prøvd oss på å slå opp telt i dårlig vintervær, forteller regissør Mattias Høyem.

Også ungdommene må trene. Johanne Jerijærvi fra Kirkenes har også lagt ned mye arbeid for å være best mulig rustet til ekspedisjonen.

– Jeg har trent fra to til fire dager i uka for å bli klar til oppdraget. Det er litt kjedelig å trene alene, så jeg trener ofte med pappa. Men det blir ofte litt irriterende siden han ikke vil ha pauser, sier hun.

Prosjektleder for "Oppdrag Nansen", Mattias Høyem, trekker dekk i lysløypa flere ganger i uken for å komme i form til polekspedisjonen.

Regissør for "Oppdrag Nansen", Mattias Høyem, trekker dekk i lysløypa flere ganger i uken for å komme i form til polekspedisjonen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark