NRK Meny
Normal

– Vi gikk mange runder før vi bestemte oss for å flytte tilbake

Tor Selnes og familien flytter tilbake til «Spisshusene» i Longyearbyen etter at huset ble ødelagt av det store snøskredet i fjor.

Longyearbyen

To av barna i familien Selnes foran huset som ble ødelagt av de voldsomme snømengdene.

Foto: Tor Selnes

De overlevde dødsraset i Longyearbyen på Svalbard i desember i fjor, selv om spisshuset de bodde i ble ødelagt av snømassene.

Nå har de bestemt seg for å flytte tilbake til det samme området igjen.

– Jeg måtte snakke med barna en etter en før vi bestemte oss for å flytte tilbake. Flest runder gikk jeg med Adrian, som nok hadde den tøffeste opplevelsen under raset. Det sier pappa Tor Selnes til NRK.

– Trodde det var vind

Adrian var på rommet sitt da snøraset, som tok to menneskeliv, gikk.

– Jeg kjente huset riste, men jeg trodde det var stormen. Så løp jeg ut i gangen, der var jeg til huset sluttet å skli. Da jeg så at hele tilbygget var borte, ble jeg redd. Slik beskriver gutten de dramatiske sekundene da hele huset deres ble ødelagt av snømassene.

Pappa Tor ble halvt begravd av snøen, men klarte å grave seg ut.

– Jeg ropte på Adrian, og fikk straks svar, og han fortalte at også de to andre barna hadde det bra.

Se video:

Huset ble ødelagt av skredet i Longyearbyen. Nå flytter de tilbake.

Det var Svalbardposten som først fortalte historien til familien.

– Spisshusene er Longyearbyen

– Da vi flyttet inn i et av de ikoniske spisshusene i 2006, trivdes vi fra første stund. For meg er spisshusene Longyearbyen, sier Selnes.

– For oss var dette området vår egen lille «Skomakergate». Stille og rolig, et flott miljø der alle trivdes. Jeg håper at vi skal klare å gjenskape det når vi nå flytter tilbake.

Selv om hele familien har lyst til å flytte tilbake, ligger den dramatiske rasdagen i bakhodet til alle.

– Det går mot en ny vinter, så vi tar en dag av gangen. Skulle vi komme til å tenke for mye på det som skjedde, så har vi en leilighet i Tromsø. Dit kan vi reise og ta oss en pustepause, dersom det skulle bli nødvendig, sier Tor Selnes.