NRK Meny
Normal

– Vi får ikke tid til å forebygge aggresjon

Leder for Tromsø fengselsforening, Pål Fredriksen, mener at det er for få som er på jobb i fengslene slik at de ikke har tid til å hjelpe de innsatte.

Lukket avdeling ved Tromsø fengsel

Leder for Tromsø fengselsforening, Pål Fredriksen, mener at det er alt for lav bemanning i Tromsø fengsel.

Foto: Sverre Lilleeng / NRK

Tidligere denne uken skrev NRK at norske fengsler aldri har vært fullere enn hva som er tilfellet nå. Men det er ikke bare dette som er problemet, ifølge Pål Fredriksen. Det er også for få folk på jobb.

– Vi går på minimumsbemanning, forteller Fredriksen.

Blir det flere farlige hendelser av dette?

– Farlige hendelser har man ingen garanti for uansett hvor høy bemanningen er, så det er vanskelig å si. Men hvis det skal skje en skarp hendelse står vi svakere for alle, både ansatte og innsatte, sier han og legger til:

– Vi har et økt antall hendelser i år. Den har vært stor sammenlignet med hva som er normalt.

Mangler tid til å ta vare på de innsatte

I slutten av mai skrev aktuell.no at det i perioden januar til og med april i år var 352 udekte vakter i Tromsø fengsel. Til sammenligning var det 766 udekte vakter i hele 2014.

Pål Fredriksen har vært i etaten de siste 18 årene, og mener at de siste åtte årene har vært det verste han noen gang har sett. Han sier at mangelen på folk gir store mangler på behandling av de innsatte, noe som gjør at det ikke blir en god og trygg soning.

– Vi ønsker å være nok folk til å ta vare på de. Hvis man kan snakke med folk og forebygge aggresjon er det bra, og det ønsker vi å gjøre. Men vi får ikke tid til det. Det utgår. En god og human fangebehandling, som vi er gode på, blir ikke gjort. Det kan være en grunn til at det oppstår hendelser som ikke hadde trengt å skje, sier han.

– De får ikke veiledning og hjelp i diverse programmer og utdanning. De blir tikkende bomber, og kommer stadig vekk fortere tilbake, legger Fredriksen til.

Bør investere, ikke kutte

Rita Bråten

Forbundsleder i Norsk fengsel og Friomsorgsforbund (NFF), Rita Bråten mener at det må investeres, og ikke kuttes, i fengslene.

Foto: Kristian Brustad

Forbundsleder i Norsk fengsel og Friomsorgsforbund (NFF), Rita Bråten er bekymret over situasjonen i fengslene i landet.

– Det vi trenger er mer penger, ikke kutt. Når fengslene er fulle bør jo konsekvensen være å investere, ikke kutte, sier hun til Bergens Tidende.

For nesten tre uker siden sendte forbundet et brev til justis- og beredskapsminister Anders Anundsen, der de skriver at 2015 er «tidenes verste år for ansatte og innsatte».

Det er kuttene som kriminalomsorgen har fått på 30,6 millioner kroner som får forbundet til å reagere.

– Dermed blir det færre på jobb, noe som er et veldig stort problem. Innsatte blir låst på cellen sin, i stedet for å være ute i fellesskapet. Nå er det kun penger som kan bedre situasjonen, sier Bråten til NRK.

Regjeringen mener de har vist at de satser på fengslene, og viser til at de oppretter nye soningsplasser for de innsatte.

– Derfor har vi bevilget 100 millioner mer til fengsler i Norge, i tillegg til 245 plasser til soning i Nederland. Vi jobber raskere enn den forrige regjeringen, sier Jøran Kallmyr (Frp), stats­sekretær i Justis- og beredskaps­departementet til Bergens Tidende.