– Vi er litt tullete, men kan også være litt intelligente

Utstyrt med kamera og mikrofon jakter fotograf Rebekka Roaldsen Voll og reporter Tora Konstanse Bjerkmo intervjuobjekter på nærbutikken i kommunesenteret Årstein i Gratangen.

Tora Konstanse Bjerkmo og Rebekka Roaldsen Voll

Tora Konstanse Bjerkmo (t.v.) og Rebekka Roaldsen Voll, intervjuer Tove Karin Karlsen i butikken på Årstein.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Jentene er med i prosjektet "Høy på landet", som er i ferd med å lage film om hvordan det er å være ung og vokse opp i kommunen.

– Vi stiller dem spørsmål om hvordan det er å vokse opp her, hva de tenker om Gratangen og om det er noe man kan gjøre for å få det bedre, sier Tora Konstanse. Det er veldig spennende, og snakke med dem og filme dem, skyter Rebekka inn.

Fantastisk at de lager film

Og de som blir intervjuet svarer villig på spørsmålene.

– Jeg synes det er helt fantastisk at de lager film, sier Tove Karin Karlsen, som jobber i butikken.

Hun er ikke redd filmen skal vise Gratangen fra en negativ side.

– Nei, ikke i det hele tatt, det har jeg ingen tro på.

  • Se video:
    Jentene er med i prosjektet "Høy på landet", som er i ferd med å lage film om hvordan det er å være ung og vokse opp i kommunen.

Ungdommene er viktig

Men skal man lage film om ungdommer, må man også snakke med ungdommer, som Karl Sivert Johansen og Ole Magnus Karlsen, som begge går i 10. klasse.

– Jeg synes det er flott at de tar seg tid til å intervjue oss ungdommer, sier Karl Sivert, da får man et nært forhold til det prosjektet de holder på med.

Hvordan er det å være ung i Gratangen?

– Det er fint, vi har et utrolig godt samhold her, men det er også en del utfordringer i og med at det ikke alltid er så mange muligheter. Av og til må man for eksempel kjøre langt for å holde på med svømming, sier han. Det er en veldig fin plass, sier Ole Magnus, spesielt for familiefolk.

Bedre enn i byen

Mens Tora Konstanse og Rebekka er ut og filmer, sitter Regine Fagerlirøen og Eva Sofie Flaaten-Stokkan inne og redigerer på bærbart utstyr. For anledningen har de lånt kommunestyresalen. Så langt ser det svært lovende ut.

Regine Fagerlirøen og Eva Sofie Flaaten-Stokkan

Regine Fagerlirøen (t.v.) og Eva Sofie Flaaten-Stokkan, rediger filmen.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Vi er jo litt tullete, sier Eva Sofie og ler, mens hun viser fram litt av videoen, men vi kan være litt intelligente også innimellom. Også har vi veldig mange flotte voksne som vil at vi skal bli her og melde oss inn i lokalpolitikken, legger hun til.

Regine forteller at filmen vil vise at det er ganske annerledes å bo på et lite sted enn i en by.

– Men allikevel er det ganske mye som er bedre, sier hun.