NRK Meny
Normal

– Vi bor jo på eventyrøya Senja, sier optimistiske ungdommer

I Berg og Torsken slikker ordførerne sårene etter å ha fått beskjed om tvangssammenslåing. Men de unge yttersiværingene Camilla og Markus ser ikke mørkt på å bli med i Senja kommune.

Senja-ungdom

Senja-ungdommene Camilla Strand og Markus Eriksen ser både fordeler og ulemper med kommunesammenslåing.

Foto: Arild Dag Moe / NRK

– Det vil være både positive og negative sider med sammenslåing. Noen tror at alle kommer til å flytte til sentrale strøk, mens andre tror tvert imot. De mener alt kommer til å bli som det var, bare at samarbeidet blir mye større, sier Camilla Strand, som er leder i elevrådet på Berg skole.

Nestleder Markus Eriksen er også optimist.

– Dette er fint. Vi bor jo på eventyrøya Senja, er hans kommentar.

Onsdag var Senja-kommunene innkalt til møte i Tromsø. Der informerte leder Helge André Njåstad i kommunalkomiteen om at Berg og Torsken blir sammenslått med Lenvik og Tranøy. Dette til tross for at Torsken har sagt bastant nei to ganger. Også innbyggerne i Berg har sagt klart nei.

Ordfører Roar Åge Jakobsen i Berg er skuffet over beslutningen til Frp, Høyre og Venstre. Det samme er ordfører Fred Ove Flakstad. Han viser til at det er valg til høsten, og at det da kan skje endringer igjen.

Ivar B. Prestbakmo

Nestleder i KS Troms, Ivar B. Prestbakmo kaller det en skammens dag, da beskjeden om sammenslåing på Senja kom.

Foto: Laila Lanes / NRK

Gjennomskuet

Nestleder i KS Troms, Ivar B. Prestbakmo, sendte onsdag ettermiddag ut en pressemelding der han kaller beslutninga et slag mot lokaldemokratiet.

– Dette kommer før regjeringa har lagt fram saken, men først og fremst etter en arrogant «liksomprosess» der man hadde bestemt seg på forhånd. Det handlet kun om hvordan man skulle få lurt det til. Slik har reformen framstått hele tida og de fleste har gjennomskuet det. Dessverre har enkelte lokalpolitikere også gjort det mulig, skriver han.

Prestbakmo viser til at KS har vært tydelige på at sammenslåing må komme som et resultat av gode lokale prosesser.

– Dette er nesten så langt unna det er mulig å komme gode lokale prosesser, når de åpenbart ikke betyr noe, og det handler om å lure til seg et villet resultat på særs uverdig måte.