– Vi aner ikke hva vi har i vente

Et knippe politikere ble utsatt for angrep i Harstad sentrum, da Kystjegerkommandoen, politiet og 339-skvadronen starta sin fellesøvelse onsdag morgen.

Kystjegerkommandoen, politiet og 339-skvadronen prøvde å frakte et knippe politikere fra hurtigbåtkaia til rådhuset. Men der ble de angrepet. Flere ganger.

Kystjegerkommandoen, politiet og 339-skvadronen prøvde å frakte et knippe politikere fra hurtigbåtkaia til rådhuset. Men der ble de angrepet. Flere ganger.

– Dette er siste øvelse før operatørene våre reiser til utlandet og skal beskytte mennesker der. Derfor er det viktig for dem å øve i reelle situasjoner i bybildet, sier øvingsleder for Kystjegerkommandoen, Bjørn Fortun.

Onsdag formiddag fraktet Kystjegerkommandoen på Trondenes, politiet og 339-skvadronen Lederen i Midt-Troms regionråd, Louis Edvardsen, ordfører Geir-Inge Sivertsen i Lenvik og Harstad-ordfører Marianne Bremnes, fra hurtigbåtkaia i Harstad til rådhuset.

På veien ble de angrepet flere ganger.

– Vi aner ikke hva som venter oss, men det er vel slik det skal være på øvelser, sier Bremnes, rett etter at en mann er lagt i bakken av en av kystjegerne bak henne.

Marianne Bremnes

Ordfører i Harstad, Marianne Bremnes (til venstre), sammen med kystjegerne som skulle passe på henne under onsdagens øvelse.

Foto: Nils Mehren / NRK

Like etter starter skuddsalvene å knatre. Politikerne må nærmest krype mot nærmeste hushjørne.

– Jeg synes det gikk veldig bra. De er jo flinke, og nå må de samarbeide med politiet i nye omgivelser, så det er spennende å se hvordan de fungerer sammen, sier Bjørn Fortun, som oppfordrer foreldre til barn i Harstad om å fortelle sine barn om hva som skjer, og at dette altså bare er en øvelse som varer fram til og med fredag.

Se hvordan øvelsen gikk for seg i videovinduet over.