NRK Meny
Normal

– Vet at jeg er god nok til å ta OL-gull

Sonja Tobiassen (44) sikter mot å komme helt til topps under Paralympics i Rio, selv om oppladningen til mesterskapet ikke har gått helt knirkefritt.

Sonja Tobiassen

Sonja Tobiassen fra Tromsø er klar for å kjempe for OL-gull i Rio de Janeiro.

Foto: Elise Holdal / NRK

– Det har vært litt kjelkete og litt utfordringer. Masse nytt utstyr som jeg egentlig ikke skal ha, men som jeg har vært nødt til å ha. Et barn som er på tur å flytte på hybel og hjelpemidler som måtte på plass. Alt er i rute med andre ord, smiler Sonja Tobiassen.

Tromsøskytteren er ute i god tid på Tromsø lufthavn sammen med assistenten sin Rikke Bjerke. Slik må det være når det skal sjekkes inn hele seks kolli, våpen og rullestol, ifølge Sonja.

I slutten av mai ble det klart at Sonja Tobiassen fra Kalotten MLS var tatt ut som en av fem skyttere i den norske troppen. Og selv om Paralympics nå bare er noen flyturer unna, så er sommerfuglene i magen under kontroll.

– De er ikke kommet ennå. Jeg har hatt det så travelt at det ikke har gått helt opp for meg ennå at jeg skal reise. Men det kommer sikkert når jeg går om bord flyet til Brasil i morgen.

Rikke Bjerke og Sonja Tobiassen

Før assistent Rikke Bjerke og Sonja Tobiassen kunne gå om bord ferdens første flytur måtte alt utstyret sjekkes inn.

Foto: Elise Holdal / NRK

– Vet hva som møter meg

For å komme seg dit hun er i dag, har Sonja lagt ned 20 til 25 treningstimer i uka.

Og skytteren, som fikk muskelsykdommen Limb Girdles Muskeldystrofi for 20 år siden og som er blitt avhengig av assistent, sier at det er blitt normalt for henne at det er litt utfordringer.

Noe annet hadde vært skummelt, så det føles helt greit.

Sonja Tobiassen

For fire år siden deltok Sonja Tobiassen i Paralympics i London. 12. plass ble beste resultatet den gang, men hun er glad for erfaringen og føler seg bedre forberedt denne gangen.

– Jeg har kjent på alle de nye inntrykkene, at det er masse folk og stemningen. Slik at nå kan jeg glede meg på en annen måte. Jeg vet hva som møter meg og hvordan jeg skal håndtere det.

– Drømmer om gull

7. september er det åpningsseremoni i Rio, og den 10. skal skytteren i aksjon. Hun ser fram til å komme i gang, men hun håper også å få vært litt turist.

– Det gir meg noe å få lov til å se andre ting også, det fungerer som mentalt oppladning. Så målet er å få tittet innom Copacabana og Jesus-statuen.

Men det som selvfølgelig står aller høyest på ønskelista er å komme på pallen og ha edelt metall med i bagasjen på hjemturen.

– Jeg drømmer om gull, men det er mange som kan ta det gullet. Men jeg vet også at jeg er god nok til å kunne ta det på en dag der alt stemmer.

Jeg skal kjempe så godt jeg kan. Det betyr ikke bestandig at det blir kjempebra, men jeg skal i hvert fall gjøre mitt beste.

Sonja Tobiassen