Hopp til innhold

Enoksen: – Kritikken er verd å merke seg

Granskingsrapporten av Troms Kraft viser blant annet at ledelsen har manglet kompetanse, og at Kraft & Kultur-tapet på to milliarder kroner kunne vært unngått.

Odd Roger Enoksen

Styreleder Odd Roger Enoksen tilbakeviser en del av kritikken som kommer fram i granskingsrapporten om Troms Kraft-konsernet.

Foto: Gorm Kallestad, Kallestad, Gorm / Scanpix

Styreleder Odd Roger Enoksen tilbakeviser en del av kritikken som kommer fram i granskingsrapporten om Troms Kraft-konsernet.

At administrasjonen har hatt for mye makt, er han ikke enig i.

– Nei, jeg vil ikke si at det oppleves slik. Det er ingen tvil om at det er en kraftig kritikk av styrearbeidet som har blitt gjort i de 14 år som granskingen omhandler. Det er kritikk på mange punkter som er verd å merke seg, ikke bare for det sittende styret men for alle som har vært involvert i denne type arbeid i Troms kraft i mange år, sier han.

– Hvordan ser du for deg din rolle i selskapet?

– Det har jeg ingen kommentar til.

– Har du lyst til å trekke deg?

– Nei, det vil jeg ikke kommentere. Det har vært to arbeidskrevende år som har tatt mye tid og energi med å få selskapet på rett kjøl. Men når man har valgt å stå på så er det for at Troms kraft har mange flotte og dyktige ansatte. Det er et selskap som det har vært viktig å være med å bidra til at ting rettes opp igjen.

Tidligere konsernsjef Oddbjørn Schei i Troms Kraft vil ikke kommentere rapporten før han har fått lest og gjennomgått den.

Granskning

Troms Kraft har blitt gransket nøye. Tirsdag ble rapporten lagt fram i tinghuset i Tromsø.

Foto: NRK

– Cowboyer med masseødeleggelsesvåpen

I går kom den sviende rapporten om konsernet Troms Kraft, og detaljene rundt hva som egentlig skjedde i forbindelse med at datterselskapet Kraft og Kultur underrapporterte milliardbeløp.

30 millioner kroner er lagt ned i rapporten som gransker Troms Kraft og deres mange debatterte avgjørelser.

Hovedkonklusjonen er at det store tapet i Kraft og Kultur kunne vært unngått.

Bernt Berteussen, dosent i økonomi ved Handelshøyskolen i Tromsø, har fulgt saken og er ikke nådig i sin kritikk.

– Den historien rapporten forteller er interessant. Det handler om at to cowboyer, en fra Tromsø og en fra Sverige, fikk lov til å utvikle et økonomisk masseødeleggelsesvåpen. Dette våpenet fikk de utvikle i 10 år uten å bli avvæpnet. På slagmarken etter dem lå ett tap på to milliarder kroner. Det er ikke bra, sier han.

Granskingen viser også at den daværende ledelsen opptrådte bevisst misledende i saka hvor Troms Kraft ga Senterpartiet 200.000 kroner for å påvirke politisk.

De siste 12 årene har Vidkunn Haugli, Paul Dahlø, Magnar Pedersen, Robert Hermannsen og Odd Roger Enoksen sittet som styreledere for Troms Kraft.

Rapporten avdekker at selskapet har vært ledet for mye av administrasjonen, og at styret ikke har fulgt opp sitt ansvar.

Skal avvente generalforsamling

Pia Svensgaard

Fylkesrådsleder Pia Svensgaard

Foto: NRK

Fylkesrådsleder Pia Svensgaard vil ikke si at eierne av Troms Kraft er blitt lurt av tidligere ledelse og styrer.

Nå skal fylkeskommunens og Tromsø kommune diskutere hva som bør gjøres etter granskingsrapporten.

Og denne rapporten er alvorlig, sier fylkesrådsleder Svensgaard.

– Det har vært en grundig gransking og det har kommet fram en del ting som vi ikke kjente til, sier hun.

– Er dere blitt lurt?

– Jeg vil ikke komme med noen karakteristikker nå. Vi skal ha generalforsamling om to uker og da skal jeg ha pløyd igjennom rapporten som er på 600 sider.

– Er det aktuelt at styreleder Roger Enoksen må gå?

– Det er generalforsamling om to uker, vi får komme tilbake til de tingene da, sier hun.