NRK Meny
Normal

– Vår tids viktigste kamp

Kystaksjonens leder mener kampen om fiskeriressursene i nord er en like viktig sak i dag som Altaaksjonen var på 70-tallet.

Karl Erik Harr (th) og Roald Karoliussen var blandt aksjonistene da Kystaksjonen demonstrerteutenfo

Karl Erik Harr (th) og Roald Karoliussen var blandt aksjonistene da Kystaksjonen demonstrerte utenfor Stortinget i mars i år.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Kystaksjon i Oslo

Kystaksjonens leder Trond Einar Olaussen (th) mener fiskeripolitikk er det viktigste å debattere under årets markering av arbeidernes dag, og trekker paraleller til Altaaksjonen som en annen viktig sak som skapte opprør.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Mens Reservasjonsretten blåste liv i viktigheten av kvinnedagen 8. mars i år, håper Kystaksjonen at kampen for at fellesskapet skal få forvalte fiskeressurser i Norge, skal være en av kampsakene under årets 1. mai markering.

– 1. mai er en dag der vanlige arbeidsfolk kan føre frem viktige saker og vi ønsker selvfølgelig å sette fiskeripolitikk på dagsorden, sier leder for kystaksjonen Trond Einar Olaussen.

Han er selv hovedtaler på 1. mai-markeringen i Hammerfest i dag.

Trekker parallell til Altaaksjonen

– Det handler om hvem som skal eie fisken og hva vi skal skape velferd av, hvilket samfunn vi skal ha. Det har engasjert folk langs hele kysten, sier Olaussen.

Kystopprøret foran Stortinget

Kystaksjonen med protest foran Stortinget mandag 3. mars.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Han trekker paralleller til Altaaksjonen og EU-avstemminga, og mener fiskeripolitikk er den moderne tids viktigste sak å debattere.

– Eierskapet til fiskeressursene er viktig. Kvotene mange rederier fikk, verdt millioner av kroner, føres rett til Kina. Det skaper ikke arbeid på land hos oss som bor i små kystsamfunn i Finnmark, sier Olaussen.

– Engasjerer stort langs kysten

Bakgrunnen for Kystaksjonen er en voksende misnøye med måten Røkke-selskapene Norway Seafoods og Havfisk ASA forvalter landindustrien og trålkvotene på i Nord-Norge.

Misnøyen retter seg særlig mot politikere som ifølge Kystopprørerne har latt føringene om leveringsplikt utvannes over tid.

Hvorfor er Kystaksjonens kamp en kamp for arbeiderne- 1. mai?

– Det viktigste er at vi får debatten, og at alle får delta i diskusjonen om rettigheter til fisken. Dette engasjerer stort langs kysten, og mange har satt fiskeri på dagsorden i dag, si er Olaussen.

Leder av Kystaksjonen Trond Einar Olaussen er en av hovedtalerne under 1. mai-markeringen i Hammerfest i dag.

Kystaksjonen i Oslo

Kystaksjonen samlet mye folk under protesten foran Stortinget mandag 3. mars.

Foto: Allan Klo