– Vanskelig å vite når venner begår overgrep

Én av fem ungdommer i Nordland og Troms har hatt sex mot sin egen vilje, oftest med noen de kjenner. Det snakkes for lite om hvor grensene går, mener både studenter og helsepersonell.

Viljar Skjerpen, Jenni Fagerås, Linn Ellevold

Studentene Viljar Skjerpen, Jenni Fagerås og Linn Ellevold er ikke overrasket over at mange unge har følt seg presset til å ha sex mot sin vilje.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

– Å anklage noen du er glad i for overgrep, er en alvorlig beskyldning. Det slår student Jenni Fagerås fast.

Tjueåringen studerer medisin ved UiT - Tromsø sammen med de to jevnaldrende vennene Linn Ellevold og Viljar Skjerpen.

En ny undersøkelse utført for NRK viser at nær 20 prosent av ungdommer i aldersgruppen 17-24 år fra Nordland og Troms sier at de en eller flere ganger har hatt sex med noen de kjenner - mot sin vilje.

Linn Ellevold er ikke overrasket over det høye tallet.

– Jeg har venner som det har skjedd. Det har vært press og de har hatt sex uten at det var ønskelig. I ettertid skammet de seg og syntes det var en dum ting, men da det skjedde følte de at det var eneste utvei.

Få anmelder venner

Inger Hilde Trandem

Grensegangene er ofte vanskelige mellom frivillig sex og overgrep når det skjer mellom venner, sier overlege Inger Hilde Trandem ved studenthelsetjenesten.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

Ved studenthelsetjenesten til UiT - Tromsø er problemstillingen kjent.

Overlege i sosialmedisin Inger Hilde Trandem og kollegaene hennes har hatt mange samtaler med studenter, der det har kommet frem at de har hatt uønsket sex med noen de kjenner.

Men undersøkelsen viser at nesten ingen anmelder overgrep som begås av venner og bekjente. Det kjenner overlege Inger Hilde Trandem til.

– Grensegangene er ofte vanskelige, og mange synes at det å skulle anmelde er vanskelig, særlig hvis det er snakk om venner og bekjente. De som har opplevd dette er ofte usikre på hvordan de vil definere det som har skjedd, sier overlegen, og legger til,

– Om de opplever at noen har gått over grensene deres, så har de jo faktisk gjort det. Det er noe med å selv bli tydeligere på sine egne grenser og kunne snakke om hva som er grensene sine, sier hun.

Redde for å miste vennskap

Linn Ellevold, Jenni Fagerås, Viljar Skjerpen

Det snakkes ganske lite om grensen mellom frivillig sex og overgrep blant venner, sier medisinstudentene Linn Ellevold (t.v.), Jenni Fagerås og Viljar Skjerpen.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

Men når to venner har det gøy sammen og det er alkohol involvert, kan det være vanskeligere å si hardt ifra.

Jenni Fagerås tror det kan være vanskelig å vite hvor grensa går mellom frivillig sex og overgrep.

Og hun tror det er mye vanskeligere å anmelde noen du kjenner for overgrep.

– Du er ikke like redd for å såre noen eller sette dem i en bås hvis du ikke kjenner dem. Om dere er venner, er dere jo glade i hverandre og setter pris på hverandre, og du vil kanskje ikke miste det, sier hun.